Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Wigilijny barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Najczęściej jadamy ją w Boże Narodzenie, ale po przepis na barszcz czerwony sięgamy nie tylko od Święta. Wbrew pozorom ten barszcz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zacząć gotować go około 24 godziny przed podaniem. W tym czasie wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i zupa będzie pełna smaku i aromatu.
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, wlej bulion warzywny, dodaj grzyby suszone, ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotuj całość na małym ogniu do momentu, gdy buraki będą miękkie.
2. Dodaj zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz jabłka pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzewaj przez kilka minut, następnie zdejmij go z ognia i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
3. Zupę pozostaw na noc. Następnego dnia przelej przez sitko do innego garnka, żeby uzyskać czysty barszcz.