Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jaką zupę wigilijną przygotowuje się u Was w domu? Grzybową, kwaśnicę, rybną czy barszcz? Jeśli ta ostatnia króluje - koniecznie sprawdźcie przepis na aromatyczny i esencjonalny barszcz czerwony, który najlepiej smakuje z dodatkiem faszerowanych uszek. 

Składniki:

Składniki:

buraki czerwone
1 kilogram
wywar warzywny
3 litry
czosnek
5 ząbków
grzyby suszone
3-4 sztuki
jabłko
1 sztuka
ziele angielskie
5 sztuk
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
zakwas buraczany
1 litr
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Dodatek zakwasu sprawia, że barszcz ma bardzo ładny kolor i doskonały smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

Wigilijny barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Najczęściej jadamy ją w Boże Narodzenie, ale po przepis na barszcz czerwony sięgamy nie tylko od Święta. Wbrew pozorom ten barszcz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zacząć gotować go około 24 godziny przed podaniem. W tym czasie wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i zupa będzie pełna smaku i aromatu.

1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, wlej bulion warzywny, dodaj grzyby suszone, ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotuj całość na małym ogniu do momentu, gdy buraki będą miękkie.

2. Dodaj zakwas, obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz jabłka pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzewaj przez kilka minut, następnie zdejmij go z ognia i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.

3. Zupę pozostaw na noc. Następnego dnia przelej przez sitko do innego garnka, żeby uzyskać czysty barszcz.

Jeśli szukacie przepisów na inne świąteczne zupy - koniecznie sprawdźcie inne przepisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.02.2016 08:45
Świetny barszczyk
SylwiaMagdaSabin 31.01.2016 22:24
Nie lubię barszczu niestety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak