Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
300 gram -
jajko
1 sztuka -
woda letnia
1/4 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Farsz:
-
kapusta kiszona
600 gram -
grzyby suszone
100 gram -
śliwki suszone
garść -
ziele angielskie
-
Liść laurowy suszony Prymat
Do smaku:
-
Przyprawa do potraw Kucharek
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i grzybami na wigilijną kolację. Dowiedz się jak właściwie przygotować ciasto na pierogi, co powinien zawierać farsz oraz co zrobić by pierogi nie sklejały się podczas gotowania. Przygotowane według tego przepisu potrawa wigilijna zasmakuje całej rodzinie!
1. Kapustę umyć, pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodając suszone grzyby, śliwki i przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając farsz.
2. Przygotować ciasto – mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać z niego okrągłe kawałki.
3. Na środek każdego nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
4. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy przygotowane pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i wyłożyć na półmisek. Pierogi podawać okraszone zeszkloną cebulką.
Kucharek radzi:
1. Sekretem pierogów jest miękkie ciasto. Trzeba je energicznie ugniatać i koniecznie dodać do niego bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody, dzięki czemu będzie sprężyste i bardzo smaczne.
2. Bardzo ważna jest grubość ciasta – trzeba je cienko wałkować, bo pierogi powinny być delikatne, a ciasto to tylko dodatek do farszu.
3. Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać olej.
4. Ważnym dodatkiem jest cebula, którą w domowej kuchni zawsze należy najpierw zeszklić.
Więcej przepisów na tradycyjne wigilijne dania, w tym pierogi - znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> TUTAJ
Komentarze (2)