Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to doskonałe uzupełnienie wigilijnej kolacji. Ten przepis pomoże Ci przygotować porcję pierogów, która doskonale dopełni pozostałe, tradycyjne, polskie dania na wigilijnym stole.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 300 gram
jajko 1 sztuka
woda letnia 1/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Farsz:

kapusta kiszona 600 gram
grzyby suszone 100 gram
śliwki suszone garść
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i grzybami na wigilijną kolację. Dowiedz się jak właściwie przygotować ciasto na pierogi, co powinien zawierać farsz oraz co zrobić by pierogi nie sklejały się podczas gotowania. Przygotowane według tego przepisu potrawa wigilijna zasmakuje całej rodzinie! 

1. Kapustę umyć, pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodając suszone grzyby, śliwki i przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając farsz.

2. Przygotować ciasto – mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać z niego okrągłe kawałki.

3. Na środek każdego nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.

4. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy przygotowane pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i wyłożyć na półmisek. Pierogi podawać okraszone zeszkloną cebulką.

 

Kucharek radzi:

1. Sekretem pierogów jest miękkie ciasto. Trzeba je energicznie ugniatać i koniecznie dodać do niego bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody, dzięki czemu będzie sprężyste i bardzo smaczne.

2. Bardzo ważna jest grubość ciasta – trzeba je cienko wałkować, bo pierogi powinny być delikatne, a ciasto to tylko dodatek do farszu.

3. Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać olej.

4. Ważnym dodatkiem jest cebula, którą w domowej kuchni zawsze należy najpierw zeszklić.

Więcej przepisów na tradycyjne wigilijne dania, w tym pierogi - znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> TUTAJ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 20:04
U nas równiez pierogi z kapusta muszą być obowiązkowo na wigilijnym stole : )
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:10
O takie pierożki tak ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak