Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to doskonałe uzupełnienie wigilijnej kolacji. Ten przepis pomoże Ci przygotować porcję pierogów, która doskonale dopełni pozostałe, tradycyjne, polskie dania na wigilijnym stole.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Farsz:

  • kapusta kiszona

    600 gram
  • grzyby suszone

    100 gram
  • śliwki suszone

    garść
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą i grzybami na wigilijną kolację. Dowiedz się jak właściwie przygotować ciasto na pierogi, co powinien zawierać farsz oraz co zrobić by pierogi nie sklejały się podczas gotowania. Przygotowane według tego przepisu potrawa wigilijna zasmakuje całej rodzinie! 

1. Kapustę umyć, pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodając suszone grzyby, śliwki i przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając farsz.

2. Przygotować ciasto – mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać z niego okrągłe kawałki.

3. Na środek każdego nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.

4. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy przygotowane pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i wyłożyć na półmisek. Pierogi podawać okraszone zeszkloną cebulką.

 

Kucharek radzi:

1. Sekretem pierogów jest miękkie ciasto. Trzeba je energicznie ugniatać i koniecznie dodać do niego bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody, dzięki czemu będzie sprężyste i bardzo smaczne.

2. Bardzo ważna jest grubość ciasta – trzeba je cienko wałkować, bo pierogi powinny być delikatne, a ciasto to tylko dodatek do farszu.

3. Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać olej.

4. Ważnym dodatkiem jest cebula, którą w domowej kuchni zawsze należy najpierw zeszklić.

Więcej przepisów na tradycyjne wigilijne dania, w tym pierogi - znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> TUTAJ

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 05.12.2018 20:04
U nas równiez pierogi z kapusta muszą być obowiązkowo na wigilijnym stole : )
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:10
O takie pierożki tak ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat