Kapusta wigilijna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1/2 kg
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj namaczam je wieczorem i zostawiam do rana. Cebulę kroimy w piórka.

Nagrzewamy patelnię i kiedy czujemy, że środek patelni jest nagrzany dodajemy odrobinę oleju i po chwili nakładamy cebulkę. Cebulę szklimy na złoty kolor.

Grzyby siekamy. Nie wylewamy wody od grzybów. U mnie nie ma znaczenia, czy będą w paski czy w kostkę. Ważne, aby były widoczne w kapuście. Dodajemy je do cebuli.

Kapustę też lekko siekamy i dodajemy do reszty składników.Zalewamy wodą od suszonych grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Zalewamy bulionem warzywnym do wysokości kapusty.

Jeśli nie macie domowego bulionu, dobrze sprawdza się kostka bulionowa grzybowa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad godzinę do 1,5 godziny. Kontrolujemy ilość bulionu, bo będzie odparowywał. Można uzupełnić przegotowaną wodą.

Gotowa kapusta powinna być już miękka i bez bulionu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 13.12.2016 13:17
kapusta pycha
marzut 27.11.2016 09:56
Super przepis
halina17 26.11.2016 20:23
świątecznie : )
noninka77 26.11.2016 15:48
Wprost uwielbiam :)
Patrycja33 25.11.2016 22:46
pyszności :)
Wafelek2601 25.11.2016 22:28
Bardzo dobra
bertpvd 25.11.2016 22:06
idealny przepis na kapustę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat