Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda letnia

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka

Farsz:

  • kapusta kiszona

    1/2 kilograma
  • grzyby suszone

    30 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto

Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju.

Krok 2 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto

Grzyby wkładamy do garnka, nalewamy wodę i moczymy przez ok. 2-3 godziny. Następnie przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto
Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto

Wałkujemy na grubość około 3 mm i szklanką wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące, żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać.

Krok 6 - Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami foto

Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

rzelkazag
Kapustę przed smażeniem możemy przepłukać w zimnej wodzie - będzie mniej kwaskowata. Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 09.01.2015 08:55
ślicznie wyglądają
kloruś 04.01.2015 11:48
chętnie bym się poczęstowała! wyglądają bardzo zachęcająco!
Mniam 04.01.2015 11:06
Za takimi pierożkami właśnie tęsknię. U mnie w domu mama robiła takie.
Ola1984 04.01.2015 09:47
Mniam, pyszne pierogi, jedne z moich ulubionych.
2milutka 04.01.2015 09:31
uwielbiam takie pierozki:)
Adamorek 04.01.2015 00:52
ślicznie zlepione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat