Przepis i sposób przygotowania na: Kutia biała (bez maku)
Kutia biała nie zawiera maku, za to znajdziecie w niej prawdziwą skarbnicę bakalii: gorzką czekoladę, suszone morele, figi, suszone morele, orzechy włoskie, daktyle i migdały. Pyszne składniki połączycie ze sobą za pomocą miodu. Uważajcie tylko, aby nie przesłodzić!
1. Orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny - odlać i opłukać na sitku. Odsączyć, obrać ze skórki i posiekać.
2. Pszenicę opłukać na sitku i odcedzić - przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny do spęcznienia.
3. Postawić na średnim ogniu, zagotować, posolić, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż ziarno zmięknie, ale pozostanie jędrne.
Odcedzić, dodać rodzynki i pokrojone suszone owoce, dokładnie wymieszać i ostudzić pod przykryciem.
4. Kiedy kutia ostygnie dodać pokrojoną czekoladę i miód. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i chłodzić przez kila godzin.