Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kutia biała (bez maku)

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kutia bez maku? Oczywiście! Kutia biała to propozycja dla tych z Was, którzy nie przepadają za czarnymi drobinkami maku w daniach, a od makowca trzymają się z daleka. To rzadko spotykana propozycja, ale ma wielu swoich zwolenników. Koniecznie spróbujcie. 

Składniki:

Składniki kutii białej:

pszenica
500 g
czekolada gorzka
1/2 tabliczki
figi
suszone garść
daktyle
garść
migdały
4 łyżki
orzechy włoskie
4 łyżki
morele suszone
garść
miód płynny
3 łyżki

Porada

Ilość bakali powinna zależeć od Waszych preferencji. Jeśli uważacie, że kutia powinna być słodsza, koniecznie dodajcie więcej miodu. Jeśli chcecie więcej czekolady - posiekajcie całą tabliczkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia biała (bez maku)

Kutia biała nie zawiera maku, za to znajdziecie w niej prawdziwą skarbnicę bakalii: gorzką czekoladę, suszone morele, figi, suszone morele, orzechy włoskie, daktyle i migdały. Pyszne składniki połączycie ze sobą za pomocą miodu. Uważajcie tylko, aby nie przesłodzić! 

1. Orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny - odlać i opłukać na sitku. Odsączyć, obrać ze skórki i posiekać.

2. Pszenicę opłukać na sitku i odcedzić - przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny do spęcznienia.

3. Postawić na średnim ogniu, zagotować, posolić, zmniejszyć płomień i gotować do czasu, aż ziarno zmięknie, ale pozostanie jędrne.

Odcedzić, dodać rodzynki i pokrojone suszone owoce, dokładnie wymieszać i ostudzić pod przykryciem.

4. Kiedy kutia ostygnie dodać pokrojoną czekoladę i miód. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i chłodzić przez kila godzin.

Kutia bez maku to dość niestandardowa wersja słodkiego, wigilijnego deseru. Zobacz także przepis na tradycyjną kutię z pszenicą, makiem, morelami i bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.12.2015 09:40
Taka kutia dla osób uczulonych na mak, a wbrew pozorom jest sporo ludzi (głównie z celiakią i nietolerancją glutenu), którym mak szkodzi... Smak w zasadzie pozostaje niemal ten sam - kutia jest słodka od miodu i mnóstwa bakalii :)
Jadwiga/Jaga85 26.12.2015 00:25
Odmienna propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak