Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z ryżem
Leczo z ryżem - to nic innego, jak wymieszane warzywa z ugotowanym ryżem. Dla tych, którzy nie lubią w ten sposób podawanych dań, ryż podaj osobno. W przepisie najpierw smażymy cebulkę, potem dodajemy paprykę i cukinię. Na koniec zawsze dodajemy pomidory. Kiełbasa jest smażona osobno i dodawana na koniec duszenia leczo.
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Cukinię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka a pomidory w kostkę uprzednio zdejmując z nich skórkę.
Do garnka wlać niewielką ilość oleju i wrzucić do niego paprykę. Poddusić i dodać cukinię. Gdy papryka będzie miękka dodać cebulę, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Na koniec wrzucić pomidory i dusić pod przykryciem parę minut.
Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko wymieszać.
Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Ryż można podać bez zmieszania z leczo.