Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żabnica
600 g
pomidorki cherry
5 szt.
cukinia
1 szt.
bakłażan
1 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
papryka czerwona
1 szt.
oliwki czarne
50 g
Sklep Prymat
oliwki zielone
50 g
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
Sklep Prymat
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
sos pomidorowy
100 ml
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille

Kroki postępowania

1
Rybę obieramy z zewnętrznej skóry, wykrawamy kręgosłup i rozkrawamy ją na dwie połowy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
2
Każdą połowę obieramy ze wszystkich warstw skóry, a powstałe filety kroimy na dwie połówki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
3
Żabnicę przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek po 2-3 minuty z obu stron. Po podsmażeniu, kawałki żabnicy o podobnej grubości (te większe) układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
4
Następnie przygotowujemy ratatouille. Cebulę kroimy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. W garnku podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość mieszamy i smażymy.Po kilku minutach dodajemy cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dwoma listkami laurowymi. Mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
5
Teraz dodajemy pomidorki cherry pokrojone na połówki. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko ze sobą mieszamy. Smażymy kilka minut pilnując by warzywa zostały przygotowane al dente.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
6
Grubsze kawałki żabnicy w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 160-170 stopni C. Pieczemy ok. 3 minuty. Po tym czasie przekładamy rybę na drugą stronę i dodajemy pozostałe dwa cieńsze kawałki. Pieczemy kolejne 3 minuty.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
7
Przed wydaniem dania do ratatouille dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki. Mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
8
Sos wykładamy na talerze, a na niego układamy kawałki żabnicy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak