odc. 44 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żabnica

    600 g
  • pomidorki cherry

    5 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • oliwki czarne

    50 g
  • oliwki zielone

    50 g
  • zioła prowansalskie

  • oregano

  • tymianek

  • liść laurowy

  • sos pomidorowy

    100 ml
  • oliwa

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Rybę obieramy z zewnętrznej skóry, wykrawamy kręgosłup i rozkrawamy ją na dwie połowy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Każdą połowę obieramy ze wszystkich warstw skóry, a powstałe filety kroimy na dwie połówki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Żabnicę przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek po 2-3 minuty z obu stron. Po podsmażeniu, kawałki żabnicy o podobnej grubości (te większe) układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Następnie przygotowujemy ratatouille. Cebulę kroimy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. W garnku podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość mieszamy i smażymy.Po kilku minutach dodajemy cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dwoma listkami laurowymi. Mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Teraz dodajemy pomidorki cherry pokrojone na połówki. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko ze sobą mieszamy. Smażymy kilka minut pilnując by warzywa zostały przygotowane al dente.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Grubsze kawałki żabnicy w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 160-170 stopni C. Pieczemy ok. 3 minuty. Po tym czasie przekładamy rybę na drugą stronę i dodajemy pozostałe dwa cieńsze kawałki. Pieczemy kolejne 3 minuty.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Przed wydaniem dania do ratatouille dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki. Mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 44: Pieczona żabnica z ratatouille foto
Sos wykładamy na talerze, a na niego układamy kawałki żabnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat