Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kalafiorem

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na leczo z kalafiorem. Tradycyjne danie, wzbogacone kalafiorem. 

Składniki:

cukinia 2 sztuki
kiełbasa 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
pomidory 1 kilogram
papryka 1 sztuka
olej 3 łyżki
smalec 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
kalafior 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kalafiorem

Leczo z kalafiorem - do podstawowego przepisu dodajemy podgotowanego kalafiora. Warzywa są smażone na oleju, a kiełbasa na smalcu. Podsmażone warzywa dusimy w pomidorach. 

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć pokrojoną kiełbasę. Do rondla wlać olej, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić około 10 minut. Cukinię obrać, pokroić w grubą kostkę, wsypać do papryki z cebulą i dusić około 10 minut. Pod koniec dodać kiełbasę, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wszystko razem wymieszać i gotować do miękkości. Przyprawić do smaku, dodać róże kalafiora, wymieszać. Podawać z pieczywem.

Zobacz inne przepisy na leczo z różnymi dodatkami:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.02.2014 20:04
Przepis wart wypróbowania.
RenataZ-et 23.11.2011 15:46
bardzo podoba mi się ten pomysł
Iwona51
Iwona51 17.09.2011 11:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak