Leczo z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 1/3 szklanki wody

  • 1 cukinia

  • 1 duża papryka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki

  • sól

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.05.2017 18:17
dawno nie robiłam
Stenka 24.05.2017 17:03
smaczne danie
Wacław 24.05.2017 14:15
syte danie :-)
Konczi 24.05.2017 13:55
wygląda obłędnie - uwielbiam !
gosia56 24.05.2017 12:56
na pewno pyszne danie
Mniam 24.05.2017 11:42
Pyszne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat