Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Leczo z kurczakiem, odc. 39
MARYNATA:
Do miski wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy przyprawę słodka papryka węgierska, dodajemy musztardę czeską i kmin rzymski mielony.
DANIE:
Pierś z kurczaka (niewielka podwójna pierś) kroimy na drobną kostkę, umieszczamy mięso w misce z marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do zamarynowania – im dłużej, tym lepiej (min. 15-30 minut).
2 ząbki czosnku kroimy w plastry, a 2 cebule w grubsze cząstki, papryczkę chili w plasterki. Zieloną, czerwoną i żółtą paprykę kroimy w grubą kostkę.
W brytfannie rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim mięso, aż się zetnie. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa czosnek, cebulę, zieloną, żółtą i czerwoną paprykę. Po 5 minutach smażenia dodajemy przecier pomidorowy, ketchup oraz puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów pelati. Całość zalewamy rosołem, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą morską oraz mielonym pieprzem ognistym. Danie gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 7-8 minut.
Podanie:
Składniki z brytfanki przekładamy do miseczki i obsypujemy posiekaną natką pietruszki.
ROSÓŁ Z KURY:
Na gazie opalamy 1 cebulę.
Pęczek włoszczyzny, 500 g kurczaka, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.