odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Leczo z kurczakiem, odc. 39

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Leczo to doskonałe ciepłe danie fit. Warzywa, kurczak, przyprawy, jeden garnek, 45 minut i gotowe! Z tych powodów często wybierają je sportowcy. Spróbuj i Ty!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    300 g
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    ½ szt.
  • papryka żółta

    ½ szt.
  • papryka zielona

    ½ szt.
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • ketchup

    1 łyżka
  • rosół z kury

    ½ l
  • pomidory pelati

    400 g (1 puszka)
  • papryczka chili

    1 szt.

Do smaku:

  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Pieprz ognisty mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dekoracja:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

Do miski wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy przyprawę słodka papryka węgierska, dodajemy musztardę czeską i kmin rzymski mielony. 

DANIE:

Pierś z kurczaka (niewielka podwójna pierś) kroimy na drobną kostkę, umieszczamy mięso w misce z marynatą i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do zamarynowania – im dłużej, tym lepiej (min. 15-30 minut).

2 ząbki czosnku kroimy w plastry, a 2 cebule w grubsze cząstki, papryczkę chili w plasterki. Zieloną, czerwoną i żółtą paprykę kroimy w grubą kostkę. 

W brytfannie rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim mięso, aż się zetnie. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa czosnek, cebulę, zieloną, żółtą i czerwoną paprykę. Po 5 minutach smażenia dodajemy przecier pomidorowy, ketchup oraz puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów pelati. Całość zalewamy rosołem, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą morską oraz mielonym pieprzem ognistym. Danie gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 7-8 minut.

Podanie:

Składniki z brytfanki przekładamy do miseczki i obsypujemy posiekaną natką pietruszki.

ROSÓŁ Z KURY:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, 500 g kurczaka, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat