Jedni się smucą, inni już przebierają nogami na nadchodzący czas - piękne barwy liści, zapach korzennych przypraw, ciepłe koce i wieczory przy świecach. Oto idealna wizja jesieni! Niektórzy już czują jej klimat, a podkręca to widok dyni w sklepach. Mniejsze, większe, pomarańczowe, z dodatkiem zieleni, w różnych kształtach - co z nich zrobić?
Jaką dynię wybrać?
Choć w wyobraźni rysuje nam się jeden obraz pomarańczowej, pękatej dyni, to w sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów. No właśnie, których z nich wybrać? Wszystko zależy od tego, co chcemy przygotować i jakie smaki najbardziej lubimy!
dynia hokkaido – to mała, japońska odmiana dyni, która skrywa w sobie mnóstwo witamin! Dużym atutem tego właśnie rodzaju jest brak konieczności obierania warzywa ze skórki! Po obróbce termicznej cała dynia nadaje się do zjedzenia i staje się miękka.
dynia makaronowa – jej nazwa nie jest przypadkowa! Pochodzi od wyglądu wnętrza dyni, który przypomina właśnie cienkie nitki makaronu. Sposób jej przygotowania jest bardzo ciekawy, ponieważ gotuje się ją w całości, a następnie je makaronowy środek!
dynia piżmowa - to słodkawy rodzaj dyni ze specyficznym kształtem - podłużnym. To bardzo uniwersalna odmiana, która ma w sobie również bardzo dużo cennych składników odżywczych!
Co można zrobić z dyni?
Dynia to niezwykle wdzięczne warzywo. Z jakiego powodu? Można ją wykorzystać w bardzo wielu przepisach i na słodko, i na słono! Dynię można marynować, kisić, przerabiać na napoje, przygotowywać na ciepło, a także dania na zimno. Dyniowe ciasta, dyniowe zupy i niezwykle popularne dyniowe kawy! Koniecznie spróbujcie pumpkin spice latte. Będziecie zaskoczeni, jak smak kawy, dyni i korzennych przypraw tworzy niesamowitą kompozycję.
Szukasz czegoś na słono? Może prosty i szybki krem z dyni! To idealna propozycja na zimniejsze, jesienne dni, kiedy potrzebujemy rozgrzania. Krem z dyni przyprawiamy wyrazistymi przyprawami – pieprzem ziołowym, chili i curry. Mniam!
To może jeszcze deser? Dynia idealnie nadaje się do wypieków i nadaje każdemu deserowi wyjątkowy kolor. Serniki, budynie, deserki - pomysłów jest masa. Ale najbardziej wyjątkowy jest pumpkin pie, czyli placek dyniowy. Piękny, wyrazisty i rozpływający się w ustach!