Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej rzepakowy
50 ml -
miód gryczany
40 ml -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
-
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki -
polędwica wieprzowa
1 szt. -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 szt. -
papryka żółta
1/4 szt. -
papryka zielona
1/4 szt. -
papryka czerwona
1/4 szt. -
cukinia
1/2 szt. -
smalec gęsi
1 łyżka -
pomidory pelati
400 g
Dodatkowo:
-
jogurt grecki
4 łyżki -
natka pietruszki
1 pęczek -
bekon
3 plastry
Do smaku:
-
Kminek mielony Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Polędwiczki z leczo, odc. 39
W misce mieszamy ze sobą: olej rzepakowy, miód gryczany, słodką węgierską paprykę i musztardę. Do marynaty dodajemy mięso, kminek i razem mieszamy. Mięso marynujemy przez około 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną polędwicę, smażymy krótko z każdej strony, na złoty kolor. Resztą marynaty smarujemy mięso. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25–30 minut w trybie termoobiegu.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę i papryki kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kawałki. Do nagrzanego garnka dodajemy smalec i roztapiamy. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy. Dodajemy papryki: żółtą, zieloną, czerwoną oraz cukinię. Podsmażamy, mieszając. Dodajemy ostrą czerwoną paprykę, dodajemy pomidory pelati, doprawiamy solą morską, mieszamy. Doprawiamy majerankiem (możemy go rozetrzeć w dłoniach, by uwolnił swój aromat). Całość mieszamy.
Po upływie ok. 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnia i zostawiamy by odpoczęło.
Do miski wkładamy jogurt naturalny grecki, siekamy natkę pietruszki i dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą morską i mieszamy.
Mięso kroimy w grube plastry.
Na talerz nakładamy leczo, obok układamy kawałki polędwicy, na polędwicę nakładamy bekonowe chipsy (bekon pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni przez 3–5 minut). Do małej salaterki nakładamy jogurt z natką pietruszki i układamy na talerzu.
Polędwicę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni – patelnia jest dobrze nagrzana, jeśli położona na patelni polędwica od razu skwierczy. Dodając majeranek do potraw warto rozetrzeć go w dłoniach, aby jeszcze lepiej uwolnił swój aromat.![]()
Komentarze (1)