Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Polędwiczki z leczo, odc. 39
W misce mieszamy ze sobą: olej rzepakowy, miód gryczany, słodką węgierską paprykę i musztardę. Do marynaty dodajemy mięso, kminek i razem mieszamy. Mięso marynujemy przez około 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną polędwicę, smażymy krótko z każdej strony, na złoty kolor. Resztą marynaty smarujemy mięso. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25–30 minut w trybie termoobiegu.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę i papryki kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kawałki. Do nagrzanego garnka dodajemy smalec i roztapiamy. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy. Dodajemy papryki: żółtą, zieloną, czerwoną oraz cukinię. Podsmażamy, mieszając. Dodajemy ostrą czerwoną paprykę, dodajemy pomidory pelati, doprawiamy solą morską, mieszamy. Doprawiamy majerankiem (możemy go rozetrzeć w dłoniach, by uwolnił swój aromat). Całość mieszamy.
Po upływie ok. 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnia i zostawiamy by odpoczęło.
Do miski wkładamy jogurt naturalny grecki, siekamy natkę pietruszki i dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą morską i mieszamy.
Mięso kroimy w grube plastry.
Na talerz nakładamy leczo, obok układamy kawałki polędwicy, na polędwicę nakładamy bekonowe chipsy (bekon pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni przez 3–5 minut). Do małej salaterki nakładamy jogurt z natką pietruszki i układamy na talerzu.