Doradca Smaku X: Polędwiczki z leczo, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Polędwiczki z leczo, odc. 39

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

W tym przepisie kuchni węgierskiej leczo stanowi jedynie jeden z dodatków. Kluczowym elementem jest polędwica wieprzowa glazurowana specjalną marynatą z musztardy, miodu i papryki węgierskiej. Pozostałe dodatki to chipsy z bekonu i jogurt grecki z natką pietruszki.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    50 ml
  • miód gryczany

    40 ml
  • papryka węgierska słodka mielona

  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • polędwica wieprzowa

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt.
  • papryka żółta

    1/4 szt.
  • papryka zielona

    1/4 szt.
  • papryka czerwona

    1/4 szt.
  • cukinia

    1/2 szt.
  • smalec gęsi

    1 łyżka
  • pomidory pelati

    400 g

Dodatkowo:

  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bekon

    3 plastry

Do smaku:

  • kminek mielony

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

  • majeranek suszony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W misce mieszamy ze sobą: olej rzepakowy, miód gryczany, słodką węgierską paprykę i musztardę. Do marynaty dodajemy mięso, kminek i razem mieszamy. Mięso marynujemy przez około 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną polędwicę, smażymy krótko z każdej strony, na złoty kolor. Resztą marynaty smarujemy mięso. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C  na 25–30 minut w trybie termoobiegu.

Czosnek kroimy w plastry, cebulę i papryki kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kawałki. Do nagrzanego garnka dodajemy smalec i roztapiamy. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy. Dodajemy papryki: żółtą, zieloną, czerwoną oraz cukinię. Podsmażamy, mieszając. Dodajemy ostrą czerwoną paprykę, dodajemy pomidory pelati, doprawiamy solą morską, mieszamy. Doprawiamy majerankiem (możemy go rozetrzeć w dłoniach, by uwolnił swój aromat). Całość mieszamy.

Po upływie ok. 30 minut wyjmujemy mięso z piekarnia i zostawiamy by odpoczęło.

Do miski wkładamy jogurt naturalny grecki, siekamy natkę pietruszki i dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą morską i mieszamy.

Mięso kroimy w grube plastry.

Na talerz nakładamy leczo, obok układamy kawałki polędwicy, na polędwicę nakładamy bekonowe chipsy (bekon pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni przez 3–5 minut). Do małej salaterki nakładamy jogurt z natką pietruszki i układamy na talerzu.

Doradca Smaku
Polędwicę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni – patelnia jest dobrze nagrzana, jeśli położona na patelni polędwica od razu skwierczy. Dodając majeranek do potraw warto rozetrzeć go w dłoniach, aby jeszcze lepiej uwolnił swój aromat.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat