Przepis dnia II, odc. 55: Pikantne leczo zapiekane z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • pieczarki

    10 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • pomidory w puszce

    200 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • bazylia

    1 pęczek
  • jajka

    4 szt.
  • sól morska

  • tymianek

  • papryka słodka mielona

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 55: Pikantne leczo zapiekane z jajkiem foto
Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni przez około 5 minut, dodać pomidory pelati.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 55: Pikantne leczo zapiekane z jajkiem foto
Całość dokładnie wymieszać, dodać bazylię i doprawić do smaku solą morską, tymiankiem, chili pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 55: Pikantne leczo zapiekane z jajkiem foto
Tak przygotowane leczo, przełożyć do kokilek, do każdej wbić jajko, oprószyć świeżo mieloną solą i słodką papryką.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 55: Pikantne leczo zapiekane z jajkiem foto
Leczo zapiekać 10-15 minut w temperaturze 170°C, aż jajka się zetną. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z grzankami lub gotowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 08.05.2014 21:58
Kurcze, ale fajne danie, a te rondelki cudne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat