Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Leczo z cukinii do słoików

5.0
(222)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na leczo do słoików na zimę. Zrobione jest z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów. Doprawione papryką i przyprawą curry. 

Składniki:

cukinia
3 kilogramy
cebula
1 kilogram
pomidory
4 kilogramy
papryka czerwona
1 1/2 kilograma
czosnek
3 ząbki
cukier
1/2 szklanki
Sól kamienna spożywcza jodowana
2 łyżki
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
ocet
1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii do słoików

Leczo do słoików na zimę to świetny sposób na zagospodarowanie obfitych plonów z ogródka - pomidorów, cukinii oraz papryki. Warzywa konserwujemy octem, cukrem i pasteryzujemy. Dzięki przyprawom danie ma piękny kolor i lepszy smak. 

Leczo do słoików na zimę krok po kroku

1
Umyte pomidory sparzamy wrzątiem, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.Obraną cukinię, cebulę i oczyszczoną paprykę również kroimy w kostkę.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i sól. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Krok 1 - Leczo z cukinii do słoików foto
2

Na drugi dzień warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i ocet. Gotujemy około 30 minut ciągle mieszając.

3
Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
4

Gorące leczo nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można wstawić do ciepłego piekarnika, żeby słoiki dobrze zawekowały się. Pyszniutkie leczo do słoików na zimę - polecam!

Leczo można przyrządzić na wiele sposobów. Najlepsze jest ze świeżych warzyw, ale ten przepis do dowód na to, że można smak zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim zimą. Zobacz inne przepisy na leczo:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

 

Leczo z cukinią i kiełbasą

i 3 najlepsze sposoby na pasteryzowanie przetworów.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ana 22.08.2024 16:44
Leczo zrobione, A jak dla mnie za ostre połowa octu by wystarczyła, poza tym cebula taka al dente więc, żeby wydobyć jej smaczek drugim razem na pewno bym ją zeszkliła na początku No i myślę że całą noc nie musi leżakować wystarczy godzina i można warzywa przygotowywać. Mimo dojrzałych pomidorów trochę wodniste więc dodałabym łyżkę lub dwie przecieru.
Doradca Smaku 23.08.2024 07:43
Bardzo dziękuję za podzielenie się uwagami do przepisu - są cenne i przydatne dla innych użytkowników :)
Evelajna 16.08.2023 12:20
Czy tej cukinii to 3 kg przed obraniem czy po ?
Zosia 28.07.2023 16:13
Proszę mi napisać ile minut trzymać w piekarniku słoiki
Zosia 28.07.2023 14:09
Jak długo i na ile stopni ustawić piekarnik żeby się słoiki dobrze zawetowały
Doradca Smaku 31.07.2023 05:48
Zerknij tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-pasteryzowac-przetwory-3-sposoby-463 Znajdziesz tam dokładnie wyjaśniony proces pasteryzacji. :)
Zosia 28.07.2023 14:50
Dziękuje za szybką odpowiedz ale proszę jeszcze napisać jak długo pasteryzować w piekarniku
Doradca Smaku 28.07.2023 14:34
Wstawienie słoików do piekarnika nie jest obowiązkowe, ale można nagrzać piekarnik do 100 stopni, następnie wyłączyć i włożyć do niego słoiki.
Asia 30.07.2022 12:29
Czy cukru naprawde 3 szklanki na 3kg cukinii? Chyba lyzki...
Doradca Smaku 03.08.2022 09:22
sprawdziliśmy i na 3 kg cukinii polecane jest ok 1/2 kg cukru
Marta 19.07.2022 11:48
Czy zamiast pomidorów można użyć koncentratu lub przecieru
Doradca Smaku 22.07.2022 10:49
W tym przypadku polecamy jednak świeże pomidory. Tym bardziej że właśnie jest na nie sezon :)
Dymorfin 09.08.2018 15:48
Ile z tego przepisu wyjdzie litrów? Zastanawiam się czy robić z pełnego przepisu czy jedynie z części..
Ana 22.08.2024 16:45
Mi wyszło sześć słoików 900 ml i cztery słoiki 3/4 litra
Izabela28 27.03.2015 11:26
aż ślinka leci na coś takiego; fajny zapas na zimę:)
IlonaAlbertos 01.02.2014 21:07
Też robię takie leczo na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą.
Wafelek2601 21.01.2014 12:41
Uwielbiam leczo
olkaaa 20.12.2013 11:02
też takie robię
Aannkaa82 01.12.2013 21:55
Rewelacja, bardzo takie lubimy.
Janina 10.11.2013 15:55
Świetna sprawa w zimie - smaki lata;)
Stenka 18.10.2013 20:10
fajny przepis
oilliwka
oilliwka 04.10.2013 11:37
Bardzo praktyczne, muszę wypróbować!
ONY_za_kare 09.09.2013 12:13
super zimą zjeść takie pyszności !
gosia56 22.08.2013 09:57
jeszcze nigdy nie robiłam super
Łukasz15 01.08.2013 13:24
Wygląda przepysznie
m1monika 30.06.2013 20:16
bardzo lubię :-)
IwonaKa 21.06.2013 10:53
pyszne leczo
alaaa 21.05.2013 20:21
idealne na zimę,lubię leczo
Anna169Hosz 22.01.2013 20:11
Planuję zrobić w przyszłym roku.
RenataZ-et 24.12.2012 12:13
przydatny przepis
Katarzyna59 14.10.2012 09:58
super
Anna152 03.08.2012 08:51
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak