Papryka w swoich pięknych kolorach poleca się na... no właśnie, na co? Przepisów jest wiele, opcji jest wiele, ale na co warto się zdecydować, żeby papryka oddała swój cały smak i aromat? Oto najlepsze pomysły na przerobienie papryki na naprawdę pyszne dania – i nie tylko!
Co zrobić z papryki na obiad?
Zacznijmy od tego, jak najlepiej wykorzystać potencjał papryki w sekcji obiadowej! Papryka idealnie nadaje się do faszerowania, ponieważ jest pusta w środku (po usunięciu nasion). Jaki farsz do papryki będzie najsmaczniejszy? W wersji mięsnej polecam mięso mielone wołowo-wieprzowe i ryż. Do tego odpowiednio dobrany sos, przyprawy i dodatek warzyw. Taka papryka faszerowana ryżem i mięsem to pełnowartościowy obiad, który dodatkowo podany jest w ciekawej formie!
Co można zrobić z papryki na zimę?
Papryka idealnie nadaje się do marynowania! Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, z wieloma różnymi dodatkami. Papryka to też super składnik sałatek do słoików na zimę - z ogórkami czy cukinią, a także pomidorami. Najbardziej klasyczny przepis na paprykę na zimę to papryka konserwowa w zalewie octowej. To przepis, na którym się nie zawiedziecie, a pełne słoiki szybko zaczną znikać! Paprykę marynowaną można używać do obiadów, do kanapek i do różnych sałatek!
Co zrobić z nadmiarem papryki? To nie koniec!
Wiemy już, co zrobić na obiad, co zapakować do słoików... wciąż została Ci jakaś papryka? Zrób z niej danie, które bez problemu możesz zamrozić czy zawekować w słoikach na dłuższy czas. Mowa oczywiście o leczo! W tym daniu możesz wykorzystać naprawdę dużo papryki, w każdym kolorze. Co więcej, danie to występuje w wersji mięsnej i wege, tak więc każdy dodaje to, co lubi! Może być to leczo z cukinią i kiełbasą, a może być leczo wegetariańskie z pomidorami i cebulą.
CIEKAWOSTKA: Czy kolory papryki mają znaczenie?
Papryka zielona, żółta i czerwona to tak naprawdę... ta sama papryka! Nie są to różne odmiany, a jedynie różne stopnie dojrzałości warzywa. Jednak, przez fakt różnych stopni dojrzałości, papryka słodka w każdym kolorze będzie miała inne wartości odżywcze, nieco inny smak oraz poziom ostrości. Papryka czerwona i żółta jest słodsza od tej w kolorze zielonym. Choć najpopularniejsze jest trio papryk, to jest także czwarty kolor - pomarańczowy. To także ta sama, słodka papryka, ale w jeszcze innym stopniu dojrzałości. Najpierw jest zielona, następnie żółta, później pomarańczowa i najbardziej dojrzała - czerwona.