Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinią i kiełbasą
Ten przepis na leczo z cukinii i papryki i kiełbasy skradnie Wasze...podniebienia. Jest nieskomplikowany, danie jest pyszne i aromatyczne. Leczo z cukinii możesz podać z dowolnymi dodatkami - pajdą chleba, grzankami, kaszą bulgur...co kto lubi!
KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z dużej cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania). Cebulę kroimy w kostkę.
KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.
* Jeśli leczo z kiełbasą i cukinią jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.
Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.