Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • pomidory

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kiełbasa drobiowa

    300 gramów
  • olej do smażenia

    2 łyżki

Przyprawy

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z dużej cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania). 

KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

* Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Futka
Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat