Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
cukinia
1 sztuka -
papryka czerwona
2 sztuki -
papryka żółta
1 sztuka -
pomidory
3 sztuki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
natka pietruszki
2 łyżki -
kiełbasa drobiowa
300 gramów -
olej do smażenia
2 łyżki
Przyprawy
-
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
0.25 łyżeczki -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
0.5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.25 łyżeczki -
sól
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Leczo z cukinią i kiełbasą
Ten przepis na leczo z kiełbasą i cukinią skradnie Wasze...podniebienia. Jest nieskomplikowany, danie jest pyszne i aromatyczne. Leczo z cukinii możesz podać z dowolnymi dodatkami - pajdą chleba, grzankami, kaszą bulgur...co kto lubi!
KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z dużej cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).
KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.
* Jeśli leczo z kiełbasą i cukinią jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.
Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
W sezonowym, letnim menu nie może zabraknąć dań, które jesteśmy w stanie przyrządzić szybko i tanio. Do takich potraw zaliczamy leczo z cukinii i kiełbasy. Mamy w nim cukinię, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę. Nie zapominamy o kiełbasie - którą możesz pominąć, jeśli nie jadasz mięsa. Zamiast niego dorzuć szczyptę papryki wędzonej, która ma prawdziwy aromat wędzenia. Jeszcze tylko kilka szczypt ziół i przypraw i gotowe!
Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.![]()
Komentarze (0)