Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z makaronem
Leczo z makaronem łączy w sobie smak tradycyjnych warzyw na leczo (papryki, cebuli, pieczarek i pomidorów, smażonego kurczaka oraz makaronu. Makaron dodajemy do leczo lekko podgotowany, po to, aby mógł dojść (zmięknąć) w sosie leczo. Unikniemy wtedy rozgotowanego makaronu.
Kroki postępowania
Filety kroimy na małą kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut.
W między czasie gotujemy makaron tak aby był lekko podgotowany, ale nie ugotowany.
Dodaj makaron do garnka. Najlepszy będzie makaron penne, kolanka, tortiglioni.
Dodaj przecier pomidorowy i keczup. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolej wody, aby wytworzył się sos. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
Kociołek rosyjski (to inna nazwa leczo z makaronem), najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie składniki przejdą smakiem.