Pieczona ligawa wołowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ligawa wołowa

    600 g
  • sól i pieprz

  • marynata

  • olej

    4 łyżki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona ligawa wołowa foto
Mięso myjemy , osuszamy z błonek , nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty łączymy , zalewamy mięso. Odstawiamy na 3-4 h.( Nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu) W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
Krok 2 - Pieczona ligawa wołowa foto
Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200st. Smażymy wołowinę po 2 min z każdej strony.
Krok 3 - Pieczona ligawa wołowa foto
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
Krok 4 - Pieczona ligawa wołowa foto
Naczynie zakrywamy folią aluminiową , pieczemy 20 min. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz , zostawiamy na 10 min by odpoczęło.
Krok 5 - Pieczona ligawa wołowa foto
Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej. Wołowinę kroimy w plastry , podajemy jako dodatek do obiadu z sosem , do sałatki czy też jako domową wędlinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 23.12.2015 16:14
Uwielbiam wołowinę.
Pani Domu 23.12.2015 11:03
wygląda pysznie
SzczyptaChili 22.12.2015 15:55
Dziękuję :)
Agnieszka-87-25 22.12.2015 14:58
pyszności ach
Ela15 22.12.2015 14:06
pyszne mięsko
wwwiolka 22.12.2015 13:24
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat