Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona ligawa wołowa

5.0
(162)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczona ligawa wołowa to pyszny pomysł na uroczysty obiad. Idealnie doprawione mięso świetnie pasuje do młodych ziemniaczków i lekkiej sałatki. Polecam!

Składniki:

Marynata:

olej 4 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięs Prymat 0,5 łyżeczki

Składniki:

ligawa wołowa 1 kilogram
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

1 kg mięsa pieczemy około 1 godziny. Po tym czasie warto skontrolować mięso i ew. wydłużyć czas pieczenia o dodatkowe 15-20 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ligawa wołowa

- ligawę wołową pieczoną można serwować na ciepło i na zimno,

- prosta do przygotowania,

- podawaj z młodymi ziemniakami i ulubioną sałatką,

Kroki postępowania

1

Mięso myjemy, osuszamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem.

Składniki marynaty łączymy, zalewamy mięso. Odstawiamy na 3-4 godziny (nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki, ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu).

W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.

Krok 1 - Pieczona ligawa wołowa foto
2

Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200 stopni. Smażymy wołowinę po 2 minuty z każdej strony.

Krok 2 - Pieczona ligawa wołowa foto
3

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy łyżką marynaty z mięsa.

Krok 3 - Pieczona ligawa wołowa foto
4

Naczynie zakrywamy folią aluminiową, pieczemy 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.

Krok 4 - Pieczona ligawa wołowa foto
5

Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej. Wołowinę kroimy w plastry, podajemy jako dodatek do obiadu z sosem, do sałatki czy też jako domową wędlinę.

Krok 5 - Pieczona ligawa wołowa foto

Dobrze przygotowana wołowina jest pyszna! A kawałek pieczonej ligawy z tego przepisu potwierdza tę zasadę. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 3 dni temu
Jaki czas pieczenia dla 800g
Doradca Smaku 2 dni temu
Najlepiej przyjąć zasadę, że 1 kg mięsa pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie kontrolujemy wypieczenie mięsa i ew. wydłużamy ten czas o dodatkowe 15-20 minut.
Senior 29.04.2023 09:51
Dlaczego młoda ligawa była twarda, zaznaczam że nie lubię pół surowego mięsa,
Doradca Smaku 04.05.2023 11:44
Przyczyn może być wiele, ale najczęściej mięso wołowe jest twarde przez zbyt długie pieczenie. Może patelnia nie była odpowiednio rozgrzana? Następnym razem się uda!
ben-ka 23.12.2015 16:14
Uwielbiam wołowinę.
Pani Domu 23.12.2015 11:03
wygląda pysznie
SzczyptaChili 22.12.2015 15:55
Dziękuję :)
Agnieszka-87-25 22.12.2015 14:58
pyszności ach
Ela15 22.12.2015 14:06
pyszne mięsko
wwwiolka 22.12.2015 13:24
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak