Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ligawa wołowa
- ligawę wołową pieczoną można serwować na ciepło i na zimno,
- prosta do przygotowania,
- podawaj z młodymi ziemniakami i ulubioną sałatką,
Kroki postępowania
Mięso myjemy, osuszamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem.
Składniki marynaty łączymy, zalewamy mięso. Odstawiamy na 3-4 godziny (nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki, ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu).
W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200 stopni. Smażymy wołowinę po 2 minuty z każdej strony.
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
Naczynie zakrywamy folią aluminiową, pieczemy 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej. Wołowinę kroimy w plastry, podajemy jako dodatek do obiadu z sosem, do sałatki czy też jako domową wędlinę.