Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny schab w sosie chrzanowym - klasyka polskiej kuchni. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • schab bez kości

    70 dag
  • gruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • rosół drobiowy

    200 mililitrów
  • olej

    do smażenia
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    1 opakowanie
  • Imbir mielony Prymat

    2 łyżeczki

Sos chrzanowy:

  • bulion warzywny

    250 mililitrów
  • mleko

    200 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • chrzan tarty Smak

    3-4 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab w sosie chrzanowym

- klasyczny przepis na schab w sosie chrzanowym,

- idealny na świąteczny obiad - zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie,

- niezwykle aromatyczny i kruchy,

Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy olejem i wklepujemy w mięso. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Dodajemy rosół. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką) i kontynuujemy pieczenie.

Sos chrzanowy:

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko*. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.

Uwagi:

*można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza.

Jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na gruszce i polewamy sosem chrzanowym.

Danie można podać z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami tartymi.

Klasyka sama się obroni - dokładnie tak jest z tym przepisem. O schabie podawanym w sosie chrzanowym nie trzeba się wiele rozpisywać, bo każdy zna i lubi :) Zostawcie serduszko jeśli też uwielbiacie schab podawany w takiej wersji. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat