Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie chrzanowym
- klasyczny przepis na schab w sosie chrzanowym,
- idealny na świąteczny obiad - zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie,
- niezwykle aromatyczny i kruchy,
Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy olejem i wklepujemy w mięso. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Dodajemy rosół. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką) i kontynuujemy pieczenie.
Sos chrzanowy:
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko*. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.
Uwagi:
*można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza.
Jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na gruszce i polewamy sosem chrzanowym.
Danie można podać z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami tartymi.