Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
schab bez kości
70 dag -
gruszka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
rosół drobiowy
200 mililitrów -
olej
do smażenia -
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
1 opakowanie -
Imbir mielony Prymat
2 łyżeczki
Sos chrzanowy:
-
bulion warzywny
250 mililitrów -
mleko
200 mililitrów -
masło
2 łyżki -
mąka pszenna
1,5 łyżki -
chrzan tarty Smak
3-4 łyżki -
cukier
1 szczypta -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Schab w sosie chrzanowym
- klasyczny przepis na schab w sosie chrzanowym,
- idealny na świąteczny obiad - zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie,
- niezwykle aromatyczny i kruchy,
Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy olejem i wklepujemy w mięso. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Dodajemy rosół. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką) i kontynuujemy pieczenie.
Sos chrzanowy:
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko*. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.
Uwagi:
*można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza.
Jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na gruszce i polewamy sosem chrzanowym.
Danie można podać z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami tartymi.
Klasyka sama się obroni - dokładnie tak jest z tym przepisem. O schabie podawanym w sosie chrzanowym nie trzeba się wiele rozpisywać, bo każdy zna i lubi :) Zostawcie serduszko jeśli też uwielbiacie schab podawany w takiej wersji.
Komentarze (0)