Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie chrzanowym

5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny schab w sosie chrzanowym - klasyka polskiej kuchni. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad.

Składniki:

Mięso:

schab bez kości 70 dag
gruszka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
rosół drobiowy 200 mililitrów
olej do smażenia
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 opakowanie
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki

Sos chrzanowy:

bulion warzywny 250 mililitrów
mleko 200 mililitrów
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
chrzan tarty Smak 3-4 łyżki
cukier 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie chrzanowym

- klasyczny przepis na schab w sosie chrzanowym,

- idealny na świąteczny obiad - zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie,

- niezwykle aromatyczny i kruchy,

Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy olejem i wklepujemy w mięso. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 30 minut. Dodajemy rosół. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową (lub pokrywką) i kontynuujemy pieczenie.

Sos chrzanowy:

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko*. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.

Uwagi:

*można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza.

Jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na gruszce i polewamy sosem chrzanowym.

Danie można podać z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami tartymi.

Klasyka sama się obroni - dokładnie tak jest z tym przepisem. O schabie podawanym w sosie chrzanowym nie trzeba się wiele rozpisywać, bo każdy zna i lubi :) Zostawcie serduszko jeśli też uwielbiacie schab podawany w takiej wersji. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak