Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Schab pieczony w mleku z tego przepisu zawsze wychodzi kruchy, miękki i niezwykle soczysty. Dlatego jeśli planujecie uroczysty obiad sięgnijcie po ten przepis. Do tego przygotujcie sos pieczeniowy, gotowane ziemniaczki i ulubioną sałatkę np. coleslaw.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kilogram
  • mleko 3,2%

    1 litr
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • starta gałka muszkatołowa

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab pieczony w mleku

- schab pieczony w mleku jest miękki, soczysty i idealnie kruchy,

- jeśli nie zjecie całej porcji na obiad, zostawcie do kanapek,

- użyjcie ulubionej kompozycji ziół i przypraw.

Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa).

Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut.

Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika.

Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.

Rady:

1.cDo marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
2. Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
3. Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
5. Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.

Przygotowanie idealnie kruchego i soczystego schabu wcale nie jest prostym zadaniem. Dlatego stosując się do tego przepisu, krok po kroku, uda się Wam uzyskać idealnie miękkie mięso. Schab pieczony w mleku świetnie komponuje się z wieloma sałatkami i surówkami, a także można go podać z zasmażanymi burakami czy kiszonymi ogórkami. Jak wolicie!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Elżbieta 16.04.2023 07:35
Najlepszy przepis, mięso soczyste, miękkie, przepyszne; na obiad i na zimno do kanapek.
Doradca Smaku 17.04.2023 11:02
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)
dollce 06.10.2015 00:44
super przepis
Jagódka77 15.01.2015 11:59
pyszne mięsko
msmariusz 12.01.2015 00:54
ładnie wygląda
ben-ka 22.10.2014 10:35
Bardzo apetyczne mięsko.
gosiag 21.10.2014 21:44
pyszne miesko
Anna133 21.10.2014 17:09
a takiego to jeszcze nie robiłam
aisoglam 21.10.2014 15:28
Apetyczny i delikatny :)
wwwiolka 21.10.2014 15:07
Bardzo fajny przepis.
IwonaDD 21.10.2014 13:27
uwielbiam schab w mleku, jest wspaniały!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat