Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1 kilogram -
mleko 3,2%
1 litr -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczka -
czosnek
3 ząbki -
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
mąka
1 łyżka -
starta gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Schab pieczony w mleku
- schab pieczony w mleku jest miękki, soczysty i idealnie kruchy,
- jeśli nie zjecie całej porcji na obiad, zostawcie do kanapek,
- użyjcie ulubionej kompozycji ziół i przypraw.
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin.
Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa).
Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut.
Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika.
Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.
Rady:
1.cDo marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
2. Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
3. Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
5. Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.
Przygotowanie idealnie kruchego i soczystego schabu wcale nie jest prostym zadaniem. Dlatego stosując się do tego przepisu, krok po kroku, uda się Wam uzyskać idealnie miękkie mięso. Schab pieczony w mleku świetnie komponuje się z wieloma sałatkami i surówkami, a także można go podać z zasmażanymi burakami czy kiszonymi ogórkami. Jak wolicie!
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)