Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Karkówka pieczona w rękawie jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Można ją podawać na zimno jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1,5 kilograma
  • czosnek

    5 ząbków
  • oliwa

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie to pyszne i uniwersalne danie na obiad, śniadanie lub kolację. 

By mięso nabrało odpowiedniego smaku, aromatu i soczystości zamarynuj je dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka pieczona w rękawie foto

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski.

Krok 2 - Karkówka pieczona w rękawie foto
Dodać oliwę, paprykę, świeżo mielony pieprz, kminek, sól i majeranek.
Krok 3 - Karkówka pieczona w rękawie foto
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Karkówka pieczona w rękawie foto
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i odłożyć na noc do lodówki.
Krok 5 - Karkówka pieczona w rękawie foto
Następnego dnia mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
Krok 6 - Karkówka pieczona w rękawie foto

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 100 minut (bez przykrycia).

Krok 7 - Karkówka pieczona w rękawie foto

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.

Świetną alternatywą dla przypraw z przepisu jest zastosowanie w marynacie gotowej mieszanki Przyprawy do mięs Prymat

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

ben-ka 25.05.2015 14:09
Smakowity kawał mięsa.
w mojej kuchni 25.05.2015 01:33
pyszne mięsko do zjedzenia
Beatris 24.05.2015 21:39
Bardzo apetycznie przygotowane mięsko:)
Łukasz15 24.05.2015 21:32
Pyszne mięsko
dollce 24.05.2015 21:30
super przepis
2milutka 24.05.2015 20:55
Pycha mięsko na kanapki
Jowita Raś 24.05.2015 19:31
Pyszna karkówka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat