Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w rękawie

5.0
(221)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Karkówka pieczona w rękawie jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Można ją podawać na zimno jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu. Z tego przepisu dowiesz się dokładnie jak zrobić karkówkę w rękawie.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1,5 kilograma
czosnek 5 ząbków
oliwa 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie to pyszne i uniwersalne danie na obiad, śniadanie lub kolację. 

By mięso nabrało odpowiedniego smaku, aromatu i soczystości zamarynuj je dzień wcześniej i odstaw na noc do lodówki. 

Kroki postępowania

1

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski.

Krok 1 - Karkówka pieczona w rękawie foto
2
Dodać oliwę, paprykę, świeżo mielony pieprz, kminek, sól i majeranek.
Krok 2 - Karkówka pieczona w rękawie foto
3
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Karkówka pieczona w rękawie foto
4
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i odłożyć na noc do lodówki.
Krok 4 - Karkówka pieczona w rękawie foto
5
Następnego dnia mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
Krok 5 - Karkówka pieczona w rękawie foto
6

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 100 minut (bez przykrycia).

Krok 6 - Karkówka pieczona w rękawie foto
7

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.

Krok 7 - Karkówka pieczona w rękawie foto

Świetną alternatywą dla przypraw z przepisu na karkówkę pieczoną w rękawie jest zastosowanie w marynacie gotowej mieszanki Przyprawy do mięs Prymat

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.05.2015 14:09
Smakowity kawał mięsa.
w mojej kuchni 25.05.2015 01:33
pyszne mięsko do zjedzenia
Beatris 24.05.2015 21:39
Bardzo apetycznie przygotowane mięsko:)
Łukasz15 24.05.2015 21:32
Pyszne mięsko
dollce 24.05.2015 21:30
super przepis
2milutka 24.05.2015 20:55
Pycha mięsko na kanapki
Jowita Raś 24.05.2015 19:31
Pyszna karkówka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak