![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Schab w musztardowo-tymiankowym sosie, DS XIX odc. 23](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-w-musztardowo-tymiankowym-sosie-ds-xix-odc-230-3.jpg)
Schab pieczony to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Chętnie podajemy go na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, raczymy gości podczas rodzinnych imprez okolicznościowych, a także wykorzystujemy jako domową wędlinę na kanapki. Soczysty, delikatny i aromatyczny w smaku, wzbudza zachwyt w każdym miłośniku mięsnych dań. Sekretem udanego schabu jest właściwy sposób jego przygotowania. Aby uzyskać idealną konsystencję mięsa po upieczeniu, należy wiedzieć, jak piec schab i w jakiej temperaturze.
Zamiast więc tracić czas, pieniądze i nerwy na kolejne próby, skorzystaj z naszych sprawdzonych wskazówek i już za pierwszym razem uzyskaj idealny schab w domowym piekarniku!
Dobrej jakości schab poznamy po charakterystycznych żyłkach tłuszczyku, które powinny być wyraźnie widoczne na jego powierzchni. Ich obecność decyduje bowiem o soczystości i kruchości upieczonego schabu, którą tak sobie cenimy. Żyłki tłuszczu powinny być białe i miękkie (żółte lub szare oznaczają, że mięso przeleżało sporo czasu na ladzie – nie należy go kupować).
Dobrej jakości schab powinien być ponadto miękki, lekko wilgotny i błyszczący oraz posiadać ładne, ciemnoróżowe zabarwienie, jednak bez wyraźnie ciemniejszych plam. Schab najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach mięsnych, które dają możliwość jego obejrzenia oraz odkrojenia odpowiedniej porcji mięsa. Wybór wysokiej jakości schabu to pierwszy i najważniejszy krok dla uzyskania soczystego, delikatnego i kruchego mięsa po upieczeniu w domowym piekarniku.
Kiedy mamy już idealną porcję mięsa, przychodzi pora na jego przygotowanie do pieczenia. W tym celu należy sporządzić marynatę z przypraw, w której umieścimy schab. Marynata sprawi, że mięso nabierze pożądanego aromatu i smaku oraz stanie się jeszcze bardziej kruche i delikatne po upieczeniu. Ochroni także schab przed przesuszeniem w trakcie intensywnej obróbki termicznej. W tym celu warto sięgnąć po sprawdzoną mieszankę przypraw, która pozwoli w kilka chwil przygotować wyśmienitą marynatę.
Doskonałym wyborem okaże się przyprawa do mięs Prymat, która składa się z aromatycznej kompozycji suszonych warzyw, ziół (tymianku, rozmarynu, majeranku, natki pietruszki i oregano) oraz wyrazistych przypraw (pieprz czarny, ostra papryka i słodka papryka), nadających mięsu bardziej intensywnej, ziołowej nuty. Jej wykorzystanie w procesie marynowania schabu gwarantuje osiągnięcie najlepszych rezultatów pieczenia mięsa.
Jeśli chcesz maksymalnie przyspieszyć przygotowywanie marynaty, postaw na gotowe mieszanki Prymat. To marynaty o różnych smakach, między innymi marynata o smaku ciemnego piwa, whisky czy piwa z miodem, ale i klasyczne, pikantne i te w płynie! Wystarczy wybrać interesujący nas wariant i dodać marynatę do mięsa. Następnie odkładamy mięso na 12 godzin. Wybierz swój wariant marynat Prymat!
Oprócz gotowej mieszanki przypraw, w wyciętych w mięsie otworach możemy dodatkowo umieścić ząbki czosnku oraz skropić oliwą z oliwek. Przed przystąpieniem do pieczenia schabu zaleca się wyjąć mięso z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem – nagła zmiana temperatury może bowiem skutkować uzyskaniem suchego mięsa o gumowatej konsystencji.
Po zamarynowaniu mięso jest gotowe do upieczenia. Schab możemy przygotować w klasycznym naczyniu żaroodpornym z przykryciem, w rękawie lub w żeliwnej brytfannie z przykrywką. Decydując się na pieczenie schabu pod przykryciem, warto sięgnąć po szczelnie zamykane naczynia, które skutecznie ochronią mięso przed przesuszeniem w czasie pieczenia. Jeśli natomiast nie dysponujemy takim naczyniem, postawmy na pieczenie schabu w rękawie. Rękaw, który nie ma fabrycznie przygotowanych porów odprowadzających nadmiar wilgoci, natnijmy lekko nożyczkami w kilku miejscach.
Możemy zdecydować się na pieczenie schabu w całości lub pokroić mięso na mniejsze kawałki i upiec je w porcjach. Pieczenie schabu w rękawie pozwala uzyskać soczyste i miękkie mięso, gdyż folia chroni je przed utratą wilgoci. Jeśli zdecydowaliśmy się na pieczenie schabu podzielonego na plastry, przed umieszczeniem go w piekarniku, warto przez chwilę podsmażyć je z obu stron na patelni – pozwoli to zamknąć pory mięsa i zachować więcej wilgoci w środku.
W procesie pieczenia schabu bardzo ważna jest wiedza, ile piec schab i w jakiej temperaturze. Przez pierwsze 10 minut mięso pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura na początkowym etapie obróbki termicznej ma na celu zamknięcie porów mięsa i zatrzymanie w jego wnętrzu wilgoci. Ten krok możemy jednak pominąć, jeśli pieczemy schab w plastrach i uprzednio podsmażyliśmy go na patelni.
Następnie temperatura pieczenia schabu powinna zostać obniżona do 180 stopni, a cały proces kontynuowany przez ok. godzinę. W ustawieniu optymalnej temperatury piekarnika pomoże termometr do mięs, za pomocą którego możemy kontrolować proces pieczenia. Prawidłowo pieczony schab powinien osiągnąć temperaturę ok. 65 stopni Celsjusza w najgrubszym miejscu i utrzymywać ją przez ok. 15 sekund.
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: