Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z piekarnika
- boczek z piekarnika jest łatwy i szybki do przygotowania,
- nie rezygnuj z marynowania boczku - to najważniejszy etap,
- wybierz ulubioną kompozycję ziół i przypraw,
Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, przyprawę do mięs i wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek.
Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
Wstawić boczek na noc do lodówki.
Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa).
Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.