Żeberka w sosie BBQ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Żeberka w sosie barbecue to jeden z klasycznych, amerykańskich przysmaków z grilla. Zobaczcie jak przygotować idealną marynatę, by Wasze żeberka miały doskonały smak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos BBQ:

  • olej

    1 łyżka
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • passata pomidorowa

    200 ml
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    40 g
  • ocet winny czerwony

    50 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • liquid smoke

    1 łyżeczka
  • woda

    100 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Mięso:

  • żeberka

    350 g
  • Przyprawa do żeberek z miodem Prymat

    2 łyżki
  • sos BBQ

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka dodać olej, cebulę, passatę, przyprawę do grilla, cukier, ocet, chili, liquid smoke, wodę oraz sól. Całość gotować przez 15 minut, a następnie zblendować.

Tak przygotowanym sosem BBQ oraz przyprawą natrzeć żeberka i marynować w lodówce przez 12 godzin. Na rozgrzanym grillu ułożyć żeberka i grillować z każdej strony 15 minut, co jakiś czas smarując pozostałym sosem BBQ.

Doradca Smaku
Aby żeberka były soczyste, nie należy skracać czasu marynowania. To właśnie dzięki marynacie mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale też miękkie i delikatne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat