Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos BBQ:
-
olej
1 łyżka -
cebula czerwona
1 sztuka -
passata pomidorowa
200 mililitrów -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
1 łyżka -
cukier trzcinowy
40 gramów -
ocet winny czerwony
50 mililitrów -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka -
liquid smoke
1 łyżeczka -
woda
100 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Mięso:
-
żeberka
350 gramów -
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
2 łyżki -
sos BBQ
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Żeberka w sosie BBQ
- klasyka kuchni amerykańskiej, żeberka w sosie barbecue,
- można przygotować na grillu lub w piekarniku,
- zwróć uwagę na czas marynowania, im dłuższy tym mięso wychodzi bardziej aromatyczne i soczyste,
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka dodać olej, cebulę, passatę, przyprawę do grilla, cukier, ocet, chili, liquid smoke, wodę oraz sól. Całość gotować przez 15 minut, a następnie zblendować.
Tak przygotowanym sosem BBQ oraz przyprawą natrzeć żeberka i marynować w lodówce przez 12 godzin. Na rozgrzanym grillu ułożyć żeberka i grillować z każdej strony 15 minut, co jakiś czas smarując pozostałym sosem BBQ.
Do tak przygotowanych żeberek koniecznie przygotuj dodatki. Ziemniaczki pieczone będą odpowiednie. Szukasz przepisu na ich przygotowanie? Zerknij TUTAJ>>>.
Aby żeberka były soczyste, nie należy skracać czasu marynowania. To właśnie dzięki marynacie mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale też miękkie i delikatne.![]()
Komentarze (0)