Kresowy boczek z suszonym jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    1,5 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    30 dag
  • tabasco

    kilka kropli
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuki
  • jabłka suszone

    garść
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
Boczek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. natrzeć solą pieprzem oraz dowolną przyprawą do mięsa.Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,
Krok 2 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku-pozostawić wolne brzegi. Posypać suszonymi jabłkami
Krok 3 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
zawinąć w rulon,związać sznurkiem bawełnianym.
Krok 4 - Kresowy boczek z suszonym jabłkiem foto
Posypać po wierzchu resztą przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1,5-2 godzin.W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę. Podawać na zimno lub ciepło udekorowany natką świeżej pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 02.10.2014 22:58
pyszności taka roladka
wyattearp 30.09.2014 14:31
o jeny jak pysznie wygląda
Mniam 30.09.2014 12:10
Rewelacyjny boczek!
Wiktoria29 30.09.2014 10:07
super przepis
wwwiolka 29.09.2014 21:24
Super przepis.
Kolorowa 29.09.2014 19:56
fajny przepis ;)
Stenka 29.09.2014 19:32
domowa wędlina najlepsza, trochę pracy, ale takiego boczku nie kupi się
Christopher 29.09.2014 19:29
Super boczuś!
noninka77 29.09.2014 19:01
Smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat