Przepis i sposób przygotowania na: Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
Kresowy boczek to:
- regionalne danie ze wschodniej Polski
- przepis dla mięsożerców
- smakuje na zimno i na ciepło
- apetyczny, nieco ognisty farsz
- suszone jabłka dla ciekawszego smaku
- oryginalny pomysł na pyszny obiad
Dla wydobycia najlepszego aromatu i smaku mięsa użyj nowej Przyprawy do Mięs Prymat, zawierającej kompozycję suszonych warzyw, ziół oraz przypraw.
Kroki postępowania
Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą pieprzem oraz przyprawą do mięsa Prymat.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,
Rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku, pozostawić wolne brzegi. Posypać suszonymi jabłkami.
Zawinąć w rulon, związać sznurkiem bawełnianym.
Posypać po wierzchu resztą przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 1,5 - 2 godzin. W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.
Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę.