Karkówka to wyśmienite danie mięsne, które skradło serca i podniebienia licznej rzeszy Polaków. I trudno się temu dziwić – właściwie przygotowany karczek zachwyca swoją delikatną strukturą, soczystością oraz wyśmienitym, wyrazistym smakiem. Jego przygotowanie nie jest jednak takie łatwe, jak mogłoby się to wydawać, zwłaszcza początkującym miłośnikom gotowania. Aby w domowym zaciszu przyrządzić aromatyczną, miękką i soczystą karkówkę, która niczym nie będzie ustępowała daniom serwowanym w renomowanych restauracjach, trzeba poznać cały proces od podszewki. Oto kilka praktycznych porad, jak piec karkówkę, aby osiągnąć najlepsze rezultaty!
Jak wybrać najlepszą karkówkę do upieczenia?
Sekretem udanej karkówki jest wybór odpowiedniego mięsa. Karkówka, inaczej nazywana także karczkiem, jest fragmentem pochodzącym z odcinka szyjnego danego zwierzęcia. Najczęściej w sklepach dostępna jest karkówka wieprzowa, aczkolwiek bez większego problemu znajdziemy także karkówkę wołową, jagnięcą i cielęcą. Karczek jagnięcy i cielęcy są delikatniejsze w smaku i mniej tłuste niż mięso wieprzowe i wołowe, przez co szczególnie poleca się je osobom na diecie.
Swój charakterystyczny smak karkówka zawdzięcza przede wszystkim dość dużej zwartości tłuszczu. Nie jest to jednak wada, a zaleta – to właśnie tłuszczyk nadaje upieczonemu mięsu tak pożądaną przez nas soczystość, delikatność i kruchość. Nie należy bać się więc widocznego na powierzchni mięsa tłuszczu, gdyż dzięki niemu uzyskamy pożądane efekty kulinarne.
Na co zwrócić uwagę kupując karkówkę?
Wybierając porcję karkówki w sklepie mięsnym, warto zwrócić uwagę na przerosty, czyli białe fragmenty widoczne w przekroju mięsa – powinny mieć one kolor biały lub jasnoróżowy. Unikajmy natomiast karkówki z żółtymi i szarymi fragmentami, gdyż ich obecność świadczy o słabej jakości mięsa, z którego nie przygotujemy smacznej potrawy.
Samo mięso powinno mieć ciemnoróżowe zabarwienie, które świadczy o tym, że mamy do czynienia ze świeżym, pełnowartościowym karczkiem. Nie warto natomiast kupować mięsa o brunatnym zabarwieniu – taki kolor jest bowiem charakterystyczny dla starych karczków, które po wyjęciu z piekarnika okażą się twarde i suche. Znaczenie ma także wielkość porcji mięsa – najlepiej wybierać mniejsze kawałki karkówki, które zwykle pochodzą od młodych zwierząt i po upieczeniu będą znacznie bardziej miękkie oraz delikatne w smaku.
Przyprawianie karkówki w marynacie
Kiedy mamy już idealny kawałek mięsa, możemy przystąpić do jego przyprawiania. W tym celu warto przygotować aromatyczną marynatę, którą natrzemy karkówkę i pozostawimy ją w chłodnym miejscu przez określony czas. Do przygotowania marynaty świetnie sprawdzi się przyprawa do mięs Prymat, którą tworzy kompozycja suszonych warzyw (np. cebuli, czosnku i pomidora), aromatycznych ziół (m. in. majeranku, oregano i rozmarynu) oraz wyrazistych przypraw (pieprzu, papryki ostrej i papryki słodkiej), które perfekcyjnie łączą się ze smakiem karczku, wydobywając z niego to, co najlepsze.
Marynatę możemy także wzbogacić kwaśną nutą pochodzącą z soku z cytryny, octu jabłkowego czy kefiru. Dla dorosłych smakoszy świetnie sprawdzi się także dodatek alkoholu – np. piwa, wódki czy whisky. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować marynatę, wykorzystując w tym celu ulubione przyprawy. Z karkówką bardzo dobrze łączą się takie przyprawy i zioła, jak m. in. czarny pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, majeranek, tymianek i rozmaryn.
Świetnym pomysłem na przygotowanie wyśmienitego karczku jest wykorzystanie gotowych przepisów na karkówkę, w których znajdziemy także wskazówki dotyczące przygotowania aromatycznej marynaty. Warto sprawdzić przepis na pieczoną karkówkę z nutą ciemnego piwa, pieczoną karkówkę z morelami lub karkówkę pieczoną w kapuście wg Piotra Ogińskiego, które całkowicie odmienią nasze spojrzenie na to klasyczne danie.
Jak piec karkówkę w piekarniku?
Karkówkę należy marynować przez określony czas – zaleca się, aby wynosił on co najmniej 12 godzin. Warto więc przygotować mięso dzień przed jego planowanym pieczeniem i zamarynowane pozostawić w lodówce na całą noc. Karkówkę wyjmujemy z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Pieczenie karkówki najlepiej przeprowadzić w rękawie. Folia zapobiegnie wysychaniu mięsa i pozwoli zachować w karczku to, co najlepsze.
Poczatkujący miłośnicy gotowania zastanawiają się nie tylko, jak piec karkówkę, ale przede wszystkim jak długo mięso powinno przebywać w piekarniku oraz w jakiej temperaturze piec karkówkę. W celu uzyskania najlepszych efektów kulinarnych karczek poleca się piec w dwóch różnych temperaturach.
Na początku wkładamy mięso do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy je przez ok. 10-15 min. Wysoka temperatura zamknie pory mięsa, przez co środek karkówki pozostanie soczysty i miękki. Następnie obniżamy temperaturę do ok. 150-160 stopni i kontynuujemy proces pieczenia przez resztę czasu. To, jak długo należy piec karkówkę, zależy od wielkości porcji mięsa, a konkretnie jego ciężaru – przyjmuje się, że 1 godzina pieczenia odpowiada 1 kg karkówki.
Zobacz także, jak smażyć mięso mielone!