Ziołowa wołowina w sosie piwnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina pieczeniowa

    1 kg
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony

    1 szczypta
  • liśie świeżej szałwii

    4 listki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • pieczarki

    150 g
  • piwo ciemne

    1 szklanka
  • olej

    - -
  • bulion

    1 mięsny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć, oszuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać liść laurowy i świeżą szałwię, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić w plasterki. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i lekko podsmażyć. Kolejno dodać piwo i bulion całość dusić ok. 5 min., przełożyć do naczynia z mięsem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pieczeń na ok. 1h. W międzyczasie pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki podsmażyć na patelni, dusić do odparowania wody. Po godzinie pieczenia mięsa, pieczeń obrócić i dodać usmażone pieczarki. Piec jeszcze 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat