Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa wołowina w sosie piwnym
Ziołowa wołowina w sosie piwnym wymaga więcej składników i czasu do przygotowania, ale efekt z nawiązką wynagrodzi poniesiony trud. Danie świetnie się sprawdzi podane na uroczysty obiad lub specjalną okazję.
Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać liść laurowy i świeżą szałwię, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić w plasterki.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i lekko podsmażyć.
Kolejno dodać piwo i bulion. Całość dusić ok. 5 minut, przełożyć do naczynia z mięsem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pieczeń na około 1h.
W międzyczasie pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki podsmażyć na patelni, dusić do odparowania wody.
Po godzinie pieczenia mięsa, pieczeń obrócić i dodać usmażone pieczarki. Piec jeszcze 30 minut.