Pieczony schab z jabłkami

Pieczony schab z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczony schab z jabłkami - świetny przepis na świąteczny lub rodzinny obiad. Soczysty schab w połączeniu z jabłkami to danie idealne, a dodatek majeranku i czosnku dopełnia smak potrawy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    800 gramów
  • jabłka

    2-3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    ok 1,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • olej

    2-3 łyżki
  • bulion

    3/4 szklanki
  • białe wino

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczony schab z jabłkami

Zobacz - krok po kroku - jak można inaczej podać i przyrządzić schab z jabłkami! Mięso doprawione aromatycznymi przyprawami, z wetkniętymi kawałkami jabłek wygląda niezwykle efektownie i smakuje jeszcze pyszniej!

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony schab z jabłkami foto
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy do chłodu na 2-3 godziny.
Krok 2 - Pieczony schab z jabłkami foto
Po tym czasie schab nacinamy w odstępach około 1 cm.(tak jakbyśmy kroili kotlety, lecz nie docinamy do końca). Nacięcia także delikatnie oprószamy przyprawami .
Krok 3 - Pieczony schab z jabłkami foto
Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Krok 4 - Pieczony schab z jabłkami foto
Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach.
Krok 5 - Pieczony schab z jabłkami foto
Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierz ponownie skrapiamy olejem. Obok pieczni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy winem i bulionem. Schab z jabłkami pieczemy około 50 minut w 180°C.

Schab pieczony z jabłkami najlepiej smakuje z purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. To danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.

 

Jadwiga/Jaga85
Tak podany schab dodatkowo bardzo apetycznie wygląda - nic tylko odcinać po plastrze i smakować!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dariusz33 15.03.2021 12:03
Wspaniały schabik:-)
ben-ka 18.01.2019 21:43
Smaczna propozycja :)
Agnieszka-87-25 13.05.2017 07:34
fale dunaju z malinami też dobry pomysł
Stenka 30.10.2016 13:10
ciekawy przepis
Iwusia 31.10.2015 14:08
bardzo smaczne danie
Pani Domu 27.05.2015 07:18
wygląda przepysznie
Franciszek 27.01.2015 12:18
Też uwielbam taki schab
Adam/ZUB3R 27.01.2015 11:23
uwielbiam taki schab
Mniam 27.01.2015 11:22
Bardzo lubię pieczony schab. Z jabłkami pyszny jest!
ada.la 27.01.2015 11:02
fajny schabik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat