Przepis i sposób przygotowania na: Szarpana wołowina (pulled beef)
Sekretem kruchej, szarpanej wołowiny są odpowiednio dobrane mięso, marynata, warzywa i czas pieczenia.
Ten przepis zawiera wszystko, co potrzebujesz by przygotować danie w optymalny sposób, miękkie i soczyste.
Wybór mięsa:
Zacznę może od tego, że mięso nie może być za chude. Nie szukajcie najładniejszego, musi mieć chociaż odrobinę tłuszczu. Najlepsze będą karkówka, łopatka, udziec.
Przygotowanie marynaty:
Wołowinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodajemy: słodką paprykę, chili, liście rozmarynu i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie obsmażamy mięso z wszystkich stron (ściągając wcześniej z mięsa czosnek) i odstawiamy.
Przygotowanie pozostałych składników:
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek z mięsa. Po minucie wlewamy pomidory, miód, ocet, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 3 minut.
Pieczenie mięsa:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wkładamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 godzin w 120 stopniach, termoobieg (co jakiś czas można mięso odwracać).
Po tym czasie wyciągamy mięso z naczynia i widelcami rozszarpujemy, kawałek po kawałku.
Sos przelewamy do garnka i gotujemy, aż się zredukuje i zagęści. Ja go jeszcze przetarłam przez sito (można go także potraktować blenderem albo nic nie robić). Mięso łączymy z sosem.