Szarpana wołowina (pulled beef)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1,3 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • miód

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybór mięsa:

Zacznę może od tego, że mięso nie może być za chude. Nie szukajcie najładniejszego, musi mieć chociaż odrobinę tłuszczu.

Przygotowanie marynaty:

Wołowinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodajemy: słodką paprykę, chili, liście rozmarynu i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie obsmażamy mięso z wszystkich stron (ściągając wcześniej z mięsa czosnek) i odstawiamy.

Przygotowanie pozostałych składników:

Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek z mięsa. Po minucie wlewamy pomidory, miód, ocet, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 3 minut.

Pieczenie mięsa:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wkładamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 godzin w 120 stopniach (co jakiś czas można mięso odwracać).

Po tym czasie wyciągamy mięso z naczynia i widelcami rozszarpujemy, kawałek po kawałku.

Sos przelewamy do garnka i gotujemy, aż się zredukuje i zagęści. Ja go jeszcze przetarłam przez sito (można go także potraktować blenderem albo nic nie robić). Mięso łączymy z sosem. Podajemy z bułkami, w bułkach, w tortillach, jak chcecie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 31.01.2017 16:32
smaczne mięso

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat