Szarpana wołowina (pulled beef)

Szarpana wołowina (pulled beef)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szarpana wołowina (pulled beef) to soczyste i kruche mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach!

Idealny pomysł na obiad lub jako składnik kanapki lub burgera. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1,3 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • miód

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarpana wołowina (pulled beef)

Sekretem kruchej, szarpanej wołowiny są odpowiednio dobrane mięso, marynata, warzywa i czas pieczenia.

Ten przepis zawiera wszystko, co potrzebujesz by przygotować danie w optymalny sposób, miękkie i soczyste.

Wybór mięsa:

Zacznę może od tego, że mięso nie może być za chude. Nie szukajcie najładniejszego, musi mieć chociaż odrobinę tłuszczu.

Przygotowanie marynaty:

Wołowinę solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodajemy: słodką paprykę, chili, liście rozmarynu i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie obsmażamy mięso z wszystkich stron (ściągając wcześniej z mięsa czosnek) i odstawiamy.

Przygotowanie pozostałych składników:

Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek z mięsa. Po minucie wlewamy pomidory, miód, ocet, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 3 minut.

Pieczenie mięsa:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wkładamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 godzin w 120 stopniach (co jakiś czas można mięso odwracać).

Po tym czasie wyciągamy mięso z naczynia i widelcami rozszarpujemy, kawałek po kawałku.

Sos przelewamy do garnka i gotujemy, aż się zredukuje i zagęści. Ja go jeszcze przetarłam przez sito (można go także potraktować blenderem albo nic nie robić). Mięso łączymy z sosem. 

Soczystą, szarpaną wołowinę użyj jako samodzielny obiad, albo przekąskę. Świetnie pasuje w bułce z bułką lub w tortilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Ano 02.08.2023 06:20
Wyszedł mi za octowy sos jak to uratować? Cukier nie pomaga
Doradca Smaku 02.08.2023 10:30
A ile octu użyłeś? Proponuję zwiększyć odrobinę ilości przypraw, powinny wtedy wyeliminować smak octu :)
Kasia 04.07.2023 13:08
Jaka część wołowiny pani poleca?
Doradca Smaku 05.07.2023 08:50
Udziec/ łopatka wołowa będą idealne :)
Barbara 25.04.2023 10:58
Dzień dobry, czy pieczenie wołowiny można podzielić na dwa dni? Np jednego dnia 5h a kolejnego następne 5? Pozdrawiam
Doradca Smaku 26.04.2023 13:31
Nie jest to wskazane, bo może wpłynąć na smak i konsystencję mięsa. Jeśli jednak zdecydujesz się na 2-etapowe pieczenie, bardzo ważne, aby w 1 etapie upiec mięso do końca. Drugiego dnia wołowina powinna być pieczona w temperaturze minimum 74°C.
Grzegorz 12.03.2023 16:31
Świetny przepis!!!! . Robiłem 800g na 4 osoby. Trzymałem około 5.5h i mięso wyszło znakomite. Zamiast octu winnego do cebuli dałem balsamiczny . Wyszło pierwsza klasa.
Doradca Smaku 13.03.2023 11:00
Bardzo się cieszę! Dziękuję za opinię oraz podzielenie się doświadczeniami :)
Beata 12.03.2023 12:26
Witam, jak dobrać czas pieczenia do wielkości mięsa?
Doradca Smaku 13.03.2023 11:07
Beato, trudno jest dobrać czas pieczenia, wszystko zależy od twardości mięsa. Podczas pieczenia najlepiej co godzinę odwracać mięso i gdy zobaczymy, że jest już kruche i bez wysiłku się odrywa to jest odpowiedni czas na wyjęcie z piekarnika :)
To jest przepis jak chcesz zachorowac 30.12.2022 14:44
A jak Chcesz wyzDrowiec to mielisz wołowinę gotujesz/ dusisz a po ugotowaniu wkładasz do miksera dodajesz 2 razy tyle pietruszki co mięsa objętościowo, im więcej tym lepiej, miksujesz na papke dodajesz hinduskie przyprawy i masz b pożywna zdrowa łatwostrawna papke polecana przy chorobach wyczerpujących cialo, można też mielic szpinak koperek kolendre byle było naziemne warzywo i zielone może jarmuz też trzeba poeksperymentowac
Potas 25.12.2022 16:24
Nie miałem rozmarynu ale zastąpiłem go kminem rzymskim. Pyszne.
Głodny_Joe 19.11.2022 08:39
Zrobiłem zgodnie z przepisem. Niestety cały sos odparował i całość się spaliła. Nie polecam.
Mac Von Plac 31.12.2022 09:09
Polecam naczynie żaroodporne z przykryciem. Przepis jest dobrze napisany, chociaż długość pieczenia trzeba sobie indywidualnie dopasować do wielkości kawałków mięsa. Mi wychodzi średnio 7 do 8h. Podczas pieczenia obrócę raz lub w ogóle.
Doradca Smaku 21.11.2022 12:41
Przykro mi, że przepis się nie udał. Nie wiem co było przyczyną, może za wysoka temperatura, albo za mało sosu? Warto spróbować jeszcze raz, ale sprawdzać co jakiś czas mięso i obracać je - jak w przepisie :)
Wiktoria29 31.01.2017 16:32
smaczne mięso

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat