Pieczone kotlety mielone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    z łopatki 2 kg
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • mleko

    do namoczenia bułki
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone kotlety mielone foto
Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami.
Krok 2 - Pieczone kotlety mielone foto
Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Pieczone kotlety mielone foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min, przy czym w połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę. Podawać gorące. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 26.05.2017 10:44
Fajny przepis
Bożena Matuszczyk 23.05.2017 13:45
Smaczne i kuszące takie kotleciki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat