Boczek rolowany pieczony z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    6-8 ząbków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • boczek

    1,5 surowy bez kości
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżeli boczek ma skórkę to ją odcinamy.
Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Końcówką noża robimy w boczku nacięcia z obu stron i wkładamy w nie czosnek.
Czosnkiem nacieramy również boczek z wierzchu z obu stron.
Nacieramy mięso także solą, pieprzem i słodką papryką.
Mięso przekładamy do lodówki na całą noc, aby przeszło aromatem przypraw.
Po tym czasie mięso ściśle zwijamy w roladę i owijamy białą nicią do mięsa, aby zachowało kształt podczas pieczenia.
Mięso przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na blaszce ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, sprawdzając czy jest już miękkie.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem ściągamy nici i kroimy na plastry.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 16.05.2015 23:33
ślinka cieknie
mufinka79 04.01.2014 17:51
Dziękuję bardzo za komentarze :)
Maria 70 02.01.2014 16:38
Wygląda zachęcająco.
Ania84 02.01.2014 15:22
super wygląda
Piotr-21 02.01.2014 15:02
miód i malina
Olga_SK 02.01.2014 14:28
dorodny boczek ;)
Janina 02.01.2014 14:04
Super smaki, ekstra;)
Jadwiga/Jaga85 02.01.2014 13:40
REWELACYJNY!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat