Przepis i sposób przygotowania na: Boczek rolowany pieczony z czosnkiem
Rolowany boczek to nic trudnego. Z tego przepisu dowiesz się, jak nadać mu wyjątkowy aromat i kształt, aby cieszył smakiem twoich gości. Pieczony boczek z czosnkiem to świetna zakąska i dodatek do kanapek.
1. Jeżeli boczek ma skórkę to ją odcinamy. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Końcówką noża robimy w boczku nacięcia z obu stron i wkładamy w nie czosnek. Czosnkiem nacieramy również boczek z wierzchu z obu stron.
2. Nacieramy mięso przyprawą do mięs.
Mięso przekładamy do lodówki na całą noc, aby przeszło aromatem przypraw.
3. Po tym czasie mięso ściśle zwijamy w roladę i owijamy białą nicią do mięsa, aby zachowało kształt podczas pieczenia.
4.Mięso przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na blaszce ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, sprawdzając czy jest już miękkie.
5. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ściągamy nici i kroimy na plastry.
Smacznego!