Schab pieczony z jabłkami, żurawiną i czerwoną cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na schab pieczony z jabłkami, żurawiną i wiórkami czerwonej cebuli. O smak mięsa zadba użyta marynata o smaku piwa i miodu, a aromat dadzą jabłka i gałązki rozmarynu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • schab wieprzowy

    1 kilogram
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • jabłka

    2 sztuki
  • olej

    3 łyżki

Marynata:

  • olej

    1/2 szklanki
  • Marynata o smaku piwa z miodem Prymat

    1 opakowanie
  • cebula czerwona

    1 sztuka

Do smaku:

Do dekoracji:

  • gałązki rozmarynu

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

W misce kolejno łączymy olej rzepakowy i marynatę o smaku piwa z miodem. Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone jabłka, suszoną żurawinę i pokrojoną w wiórki cebulę czerwoną. Schab kroimy w grube plastry. Wszystkie składniki obtaczamy w marynacie i zostawiamy na min. 4 godziny w chłodnym miejscu.

MIĘSO: 

Mięso pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Na talerz wykładamy mięso owoce i cebulę, które dekorujemy gałązkami rozmarynu.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat