Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z jabłkami, żurawiną i czerwoną cebulą

5.0
(158)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na schab pieczony z jabłkami, żurawiną i wiórkami czerwonej cebuli. O smak mięsa zadba użyta marynata o smaku piwa i miodu, a aromat dadzą jabłka i gałązki rozmarynu.

Składniki:

Mięso:

schab wieprzowy 1 kilogram
żurawina suszona 1/2 szklanki
jabłka 2 sztuki
olej 3 łyżki

Marynata:

olej 1/2 szklanki
Marynata o smaku piwa z miodem Prymat 1 opakowanie
cebula czerwona 1 sztuka

Do smaku:

Do dekoracji:

gałązki rozmarynu kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z jabłkami, żurawiną i czerwoną cebulą

Schab pieczony z jabłkami, żurawiną i czerwoną cebulą to:

  • aromatyczne danie obiadowe - pachnie rozmarynem i jabłkami;
  • pomysł na obiad dla mięsożerców;
  • świetne połączenie smaku owoców, cebuli z mięsem wieprzowym.

MARYNATA:

W misce kolejno łączymy olej rzepakowy i marynatę o smaku piwa z miodem. Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone jabłka, suszoną żurawinę i pokrojoną w wiórki cebulę czerwoną. Schab kroimy w grube plastry. Wszystkie składniki obtaczamy w marynacie i zostawiamy na min. 4 godziny w chłodnym miejscu.

MIĘSO: 

Mięso pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Na talerz wykładamy mięso owoce i cebulę, które dekorujemy gałązkami rozmarynu.

 

Schab to mięso, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Można je smażyć - i mieć na obiad kotlety schabowe, dusić - i mieć pyszne medaliony w sosie lub upiec - i cieszyć podniebienie aromatyczną pieczenią. Schab świetnie łączy się ze smakiem jabłek, śliwek, żurawiny i cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak