Aromatyczna karkówka z piekarnika

Aromatyczna karkówka z piekarnika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rewelacyjny przepis karkówkę wieprzową z piekarnika. Jej sekretem są przyprawy zastosowane w marynacie. Sprawiają, że danie wprost rozpływa się w ustach! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • karkówka wieprzowa

    1.5 kg
  • przyprawa do gyrosa

    1 łyżka
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Aromatyczna karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.

Doskonały smak i aromat potrawy zapewnia marynata zawierająca odpowiednią kombinację przypraw: owocu jałowca, i przyprawy do gyrosa!

Ziele angielskie i ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Do miski wlać oliwę, dodać czosnek, pieprz młotkowany, przyprawę do gyrosa, zmiażdżone ziele angielskie i jałowca, wymieszać.
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć solą i przyprawami.

Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i pozostawić w lodówce na całą noc.

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, folię przebić igłą w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny.

Wypróbuj karkówkę także w innej, przepysznej marynacie! Gotowe rozwiązanie znajdziesz w mieszance Prymat dla dań mięsnych, zawierającej unikalną kompozycję suszonych warzyw, ziół i przypraw. 

RenataZ-et
Do mięsa był dodany pieprz młotkowany z kolendrą. Taki karczek można upiec bez rękawa, ale należy go piec pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dotamisio 11.02.2019 21:47
Pięknie podana karkóweczka ;) oczy jak by mogły napewo by już zjadły;)
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:43
Wspaniałe mięsko, bardzo smakowite ,apetyczne no i pięknie podane.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat