Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
karkówka wieprzowa
1.5 kg -
przyprawa do gyrosa
1 łyżka -
czosnek
4 ząbki -
sól
2 łyżeczki -
pieprz
1.5 łyżeczki -
oliwa
2 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
3 sztuki -
ziele angielskie
5 sztuk
Przepis i sposób przygotowania Aromatyczna karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak i aromat potrawy zapewnia marynata zawierająca odpowiednią kombinację przypraw: owocu jałowca, i przyprawy do gyrosa!
Ziele angielskie i ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miski wlać oliwę, dodać czosnek, pieprz młotkowany, przyprawę do gyrosa, zmiażdżone ziele angielskie i jałowca, wymieszać.
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć solą i przyprawami.
Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i pozostawić w lodówce na całą noc.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, folię przebić igłą w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny.
Wypróbuj karkówkę także w innej, przepysznej marynacie! Gotowe rozwiązanie znajdziesz w mieszance Prymat dla dań mięsnych, zawierającej unikalną kompozycję suszonych warzyw, ziół i przypraw.
Do mięsa był dodany pieprz młotkowany z kolendrą. Taki karczek można upiec bez rękawa, ale należy go piec pod przykryciem.![]()
Komentarze (2)