Jak piec kurczaka? Czas, temperatura i przygotowanie

18.08.2022 11:47
Jak piec kurczaka? Czas, temperatura i przygotowanie

Upieczony w piekarniku kurczak to jedno z ulubionych dań Polaków, najczęściej podawane na niedzielny obiad. Drób jest uniwersalnym mięsem – jest lekkie, delikatne w smaku, stosunkowo niskokaloryczne oraz lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Przygotowanie doskonałego w smaku kurczaka z chrupiącą, aromatyczną skórką wymaga jednak wiedzy, jak piec kurczaka. Cały sekret tkwi w umiejętnym przyprawieniu mięsa, wybraniu odpowiedniej temperatury pieczenia oraz skorzystaniu z kilku prostych trików. Oto, jak powinno wyglądać pieczenie kurczaka w piekarniku!

Przyprawianie kurczaka. Jakie przyprawy wybrać? Jak długo marynować?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, ile i jak piec kurczaka, warto powiedzieć kilka słów na temat przygotowania mięsa do pieczenia. Od doboru odpowiednich przypraw zależy bowiem uzyskany smak kurczaka, warto więc poświęcić temu etapowi nieco uwagi. Mięso drobiowe samo w sobie jest dość delikatne i mało wyraziste w smaku. To właśnie wybrane przez nas przyprawy nadadzą mu charakterystycznej intensywności, za którą tak cenimy chrupiącego kurczaka z piekarnika.

W celu przygotowania kurczaka do pieczenia warto natrzeć mięso takimi popularnymi przyprawami, jak m. in. oregano, rozmaryn, majeranek, pieprz czarny, bazylia, suszona natka pietruszki i tymianek. Możemy skorzystać zarówno z pojedynczych przypraw, dobierając je w optymalnych dla siebie proporcjach, jak i sięgnąć po gotową mieszankę, która zawiera je wszystkie. Świetnym wyborem okaże się przyprawa do mięs Prymat, w której składzie, oprócz wymienionych powyżej ziół, znajdziemy także suszone warzywa (np. cebulę, czosnek i pomidor) oraz wyraziste przyprawy (paprykę słodką i ostrą). Sięgając po nią, szybko i sprawnie przygotujemy kurczaka do pieczenia.

Natarte przyprawami mięso wstawiamy do lodówki i marynujemy przez kilka godzin. Optymalny czas marynowania drobiu wynosi ok. 12 godzin – planując pieczenie kurczaka na niedzielny obiad, warto więc zamarynować mięso w sobotni wieczór. Kurczaka możemy przygotować w klasyczny sposób lub skorzystać z nieco bardziej oryginalnych przepisów. Dla miłośników kuchni orientalnej z pewnością przypadnie do gustu pieczony kurczak po indyjsku, a zwolennikom słodko-kwaśnego połączenia smaków kurczak w sosie musztardowym z ananasem i pieczonymi warzywami. Świetnym sposobem na urozmaicenie niedzielnego obiadu okaże się także kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami.

Ile piec kurczaka i w jakiej temperaturze?

Mięso warto wyjąc z lodówki na ok. 2 godziny przed planowanym pieczeniem i przechowywać je tak, aby nabrało temperatury pokojowej. Kurczaka możemy upiec w tradycyjny sposób, umieszczając mięso w naczyniu żaroodpornym ze szklaną przykrywką lub piec go w foliowym rękawie. Ta druga opcja jest szczególnie polecana miłośnikom soczystego mięsa – folia zapobiega bowiem odparowaniu wilgoci, sprawiając, że mięso piecze się jak na parze, we własnym sosie.

Sekretem perfekcyjnie przygotowanego drobiu w piekarniku jest odpowiedź na pytanie, w jakiej temperaturze piec kurczaka. Zbyt wysoka sprawi bowiem, że mięso przypali się z wierzchu, z kolei zbyt niska nie wystarczy, aby dopiec kurczaka w środku. Za optymalną temperaturę pieczenia kurczaka uznaje się 180 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast korzystamy z termoobiegu, należy obniżyć ją do 170 stopni. Ile piec kurczaka w takiej temperaturze? Wszystko zależy od wagi mięsa. Uznaje się, że 1 kg kurczaka powinien pozostawać w piekarniku przez 1 godzinę, 1,5 kg mięsa pieczemy więc przez 1,5 godziny, a 2 kg kurczaka - 2 godziny.

Jeśli lubimy kurczaka z chrupiącą skórką, na 15 min. przed planowanym zakończeniem pieczenia, warto zdjąć przykrywkę i pozwolić zarumienić się skórce. Zaleca się także od czasu do czasu zaglądać do piekarnika i polewać kurczaka z wierzchu tłuszczykiem, który wypłynął z mięsa w trakcie pieczenia. Dzięki temu uzyskamy soczystego i jeszcze lepszego w smaku kurczaka. Po wyjęciu gotowego dania z piekarnika zostawiamy go na 10 min. do lekkiego przestygnięcia i dopiero po upływie tego czasu kroimy na kawałki. Dzięki temu prostemu trikowi cenne soki nie wypłyną na zewnątrz, lecz pozostaną w środku mięsa.

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat