Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Gulasz z żołądków drobiowych

5.0
(861)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gulasz z żołądków kurczaka. Jeśli dbasz o budżet domowy, to świetny sposób na niedrogie danie obiadowe.

Składniki:

żołądki drobiowe 0,5 kilograma
czosnek 1 ząbek
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
masło 2 łyżki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych to:

  • tradycyjne danie domowe
  • świetny sposób na żołądki drobiowe
  • niedrogie danie obiadowe

1. Żołądki drobiowe dokładnie myję i oczyszczam, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane gotuje pół godziny na osolonym wrzątku.

2. Na maśle smażę posiekaną w kostkę cebule, a pod koniec smażenia dodaję do cebuli posiekany ząbek czosnku. Po usmażeniu cebuli dodaję do niej ugotowane żołądki i podlewam wodą z żołądków. Duszę całość na małym ogniu. Tak powstaje sos z żołądków drobiowych.

3. Do sosu z żołądków dodaję przyprawę do gulaszu, słodką paprykę i do smaku pieprz oraz sól. Całość duszę, na koniec dodaję mąkę wymieszaną razem ze śmietaną, aby uzyskać gęsty sos.

4. Taki gulasz z żołądków drobiowych podaję z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agggg 6 dni temu
Zoladki wyszły twarde
[email protected] 24.10.2023 21:04
Żołądki się nie soli na początku bo będą twarde Soli je się na końcu jak z każdymi podrobami
Cocot 19.02.2023 15:59
Ja gotuje w szybkowarze 20minut I sa miekutkie
Wiesiek7005 28.09.2018 16:13
Witam. Przepraszam , co zrobiłem nie tak że owe żołądki są twarde ?
Do wiesiek7005 29.04.2023 19:09
W przepisie napisano błędnie, aby gotować w osolonej wodzie. To właśnie sól powoduje twardnienie żołądków. Nalezy ją dodać tuż przed koncem gotowania, gdy mieso będzie już miękkie
Klawygość 07.02.2023 09:09
Powinno się je z godzinę lub dwie pomoczyć w zimnej wodzie ale żołądki jak to żołądki i tak będą trochę twardawe
danielek 28.12.2018 15:35
Można i ja tak zawsze robię najpierw je obgotować a potem dusić w sosie ;)
tomek18 17.05.2014 09:48
gulasz bardzo dobry
Jodaj 02.05.2014 12:32
pyszniutki gulasz , z żołądków zawsze dobry :)
adelajda 08.12.2013 19:37
robię gulasz z żołądków trochę inaczej ale bardzo lubimy :)
Milka100 19.11.2013 10:03
ale apetyczne te żołądki, muszę zrobić
Kasia36 18.08.2013 22:27
Ciekawy pomysłowy przepis. Smaczne to !
mirosława4 14.07.2013 18:26
czegoś takiego szukałam wypróbuję :)
Aannkaa82 08.06.2013 22:02
Bardzo lubię żołądki, gulasz też zapowiada sie pysznie.
Bernadeta1 04.06.2013 13:12
dawno nie robiłam a lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak