Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych to:
- tradycyjne danie domowe
- świetny sposób na żołądki drobiowe
- niedrogie danie obiadowe
1. Żołądki drobiowe dokładnie myję i oczyszczam, a następnie kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane gotuje we wrzątku do miękkości (w zależności od wielkości żołądków i ich grubości zajmuje to od 1 do 2 godzin)
2. Na maśle smażę posiekaną w kostkę cebule, a pod koniec smażenia dodaję do cebuli posiekany ząbek czosnku. Po usmażeniu cebuli dodaję do niej ugotowane żołądki i podlewam wodą z żołądków. Duszę całość na małym ogniu. Tak powstaje sos z żołądków drobiowych.
3. Do sosu z żołądków dodaję przyprawę do gulaszu, słodką paprykę i do smaku pieprz oraz sól. Całość duszę, na koniec dodaję mąkę wymieszaną razem ze śmietaną, aby uzyskać gęsty sos.
4. Taki gulasz z żołądków drobiowych podaję z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.