Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z sałatką szwedzką

5.0
(44)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tradycyjne, polskie danie obiadowe - kotlety mielone. Tu proponujemy podać je z lekko kwaskową sałatką szwedzką, która świetnie pasuje jako dodatek do obiadu.

Składniki:

mielona wieprzowina 1 kilogram
bułka pszenna 1 sztuka
Przyprawa do mięs Prymat 2-3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jaja 2 sztuki
smalec do smażenia
Sałatka szwedzka ogórkowa Smak 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z sałatką szwedzką

Jak doprawiać mięso mielone? Użyj znanych tradycyjnych przypraw: majeranku, papryki słodkiej, cebuli, czosnku, pieprzu czarnego i soli. Czasami trudno znaleźć w domu te wszystkie przyprawy, dlatego sprawdzi się gotowa kompozycja Przyprawy do mięs. Ta przyprawa ma w sobie wymienione składniki i świetnie sprawdzi się do doprawienie wieprzowego mięsa wołowego. 

Namoczyć bułkę pszenną w mleku.

Na smalcu krótko smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do mięsa. Dodajemy zmieloną lub posiekaną i odciśniętą bułkę, jajka,  przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotlety, oprószamy w bułce tartej i smażmy na smalcu na złoty kolor z każdej strony.

Aromatyczne kotlety mielone podajemy z sałatką szwedzką.

Kotlety mielone kojarzą nam się z tradycyjnym, domowym obiadem. Aby ich smak był niepowtarzalny zadbaj o to, aby:

  • mięso było dość drobno zmielone;
  • mięso było doprawione aromatycznymi przyprawami;
  • do masy mięsnej dodać odrobinę zimnej (lub nawet gazowanej) wody;
  • masa mięsna odpoczęła chwilę przed formowaniem kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak