Kotlety mielone z sałatką szwedzką

Kotlety mielone z sałatką szwedzką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tradycyjne, polskie danie obiadowe - kotlety mielone. Tu proponujemy podać je z lekko kwaskową sałatką szwedzką, która świetnie pasuje jako dodatek do obiadu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wieprzowina

    1 kilogram
  • bułka pszenna

    1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Prymat

    2-3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jaja

    2 sztuki
  • smalec

    do smażenia
  • sałatka szwedzka

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kotlety mielone z sałatką szwedzką

Jak doprawiać mięso mielone? Użyj znanych tradycyjnych przypraw: majeranku, papryki słodkiej, cebuli, czosnku, pieprzu czarnego i soli. Czasami trudno znaleźć w domu te wszystkie przyprawy, dlatego sprawdzi się gotowa kompozycja Przyprawy do mięs. Ta przyprawa ma w sobie wymienione składniki i świetnie sprawdzi się do doprawienie wieprzowego mięsa wołowego. 

Namoczyć bułkę pszenną w mleku.

Na smalcu krótko smażymy cebulę, czosnek i przekładamy do mięsa. Dodajemy zmieloną lub posiekaną i odciśniętą bułkę, jajka,  przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotlety, oprószamy w bułce tartej i smażmy na smalcu na złoty kolor z każdej strony.

Aromatyczne kotlety mielone podajemy z sałatką szwedzką.

Kotlety mielone kojarzą nam się z tradycyjnym, domowym obiadem. Aby ich smak był niepowtarzalny zadbaj o to, aby:

  • mięso było dość drobno zmielone;
  • mięso było doprawione aromatycznymi przyprawami;
  • do masy mięsnej dodać odrobinę zimnej (lub nawet gazowanej) wody;
  • masa mięsna odpoczęła chwilę przed formowaniem kotletów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat