Przepis na bataty gości w naszej kuchni znacznie rzadziej niż na tradycyjne polskie ziemniaki. Ze względu jednak na wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, a także oryginalny smak, sytuacja ta powoli się zmienia. Niektóre odmiany tego słodkiego ziemniaka są bowiem źródłem poprawiającej wzrok luteiny, inne likopenu – zmniejszającego ryzyko rozwoju chorób serca. Są one również doskonałe dla diabetyków. Jak znaleźć idealny przepis na bataty? Skorzystaj z porad Doradcy Smaku.
Bataty – przepisy
Czym wyróżniają się bataty? Przepisy od Doradcy Smaku mają na celu wydobycie ich najlepszych cech charakterystycznych: delikatnie słodkiego smaku, soczystości oraz wyjątkowego aromatu. Warzywa te są wyjątkowo uniwersalne i dobrze komponują się z wieloma składnikami. Przepis na bataty pieczone w piekarniku to klasyka - na popularności zyskuje również ich faszerowanie, a także tworzenie z nich zdrowszych wariantów dań typu fast-food, np. batatowych burgerów.
Warto wykorzystać również przepis na bataty w formie curry, a także zupy-krem. Najlepiej komponują się wtedy z takimi przyprawami, jak pieprz, papryka w proszku (słodka, wędzona lub chwili), świeża kolendra, rozmaryn, majeranek czy tymianek. Przepisy na bataty na słodko mogą zawierać również przyprawy tj. cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz orzechy (np. migdały) i mleczko kokosowe. Pamiętaj jednak, by zawsze wybierać bulwy twarde, pozbawione obtłuczeń, miękkich plam i uszkodzeń. Nie przechowuj ich nigdy w lodówce! Sprawdź także inne smaczne przepisy na naszej stronie doradcasmaku.pl.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: