Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • batat

    3 szt. (średniej wielkości)
  • oliwa

    3 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
  • kurkuma

    1/3 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta

Sałatka

  • rukola

    200 g
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • granat

    1/2 szt (ziarna)

Sos

  • awokado

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia

    10 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bataty myjemy dokładnie pod wodą, możemy użyć do tego małej szczoteczki. Po osuszeniu nacinamy je w 0,5cm odstępach i polewamy każdego ziemniaka oliwą z oliwek. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy je ze sobą i nacieramy nimi bataty. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim ziemniaki owinięte folią aluminiową. Pieczemy je przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu blendujemy i odstawiamy na pół godziny do połączenia się smaków.
Na trzech talerzach rozkładamy sałatkę z rucoli i pomidorów koktajlowych. Upieczone bataty układamy na sałacie i obficie polewamy je sosem z avocado. Do dekoracji i wydobycia smaku idealnie sprawdzą się ziarna granatu, którymi posypujemy słodkie ziemniaki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:23
Pięknie podane i w sam raz na smaczną kolacje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat