Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
batat
3 szt. (średniej wielkości) -
oliwa
3 łyżki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
kurkuma
1/3 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szczypta -
Imbir mielony Prymat
1 szczypta
Sałatka
-
rukola
200 g -
pomidorki koktajlowe
100 g -
granat
1/2 szt (ziarna)
Sos
-
awokado
2 szt. -
sok z cytryny
1/2 szt. -
czosnek
1 ząbek -
bazylia
10 listków
Przepis i sposób przygotowania Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli
Bataty myjemy dokładnie pod wodą, możemy użyć do tego małej szczoteczki. Po osuszeniu nacinamy je w 0,5cm odstępach i polewamy każdego ziemniaka oliwą z oliwek. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy je ze sobą i nacieramy nimi bataty. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim ziemniaki owinięte folią aluminiową. Pieczemy je przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu blendujemy i odstawiamy na pół godziny do połączenia się smaków.
Na trzech talerzach rozkładamy sałatkę z rucoli i pomidorów koktajlowych. Upieczone bataty układamy na sałacie i obficie polewamy je sosem z avocado. Do dekoracji i wydobycia smaku idealnie sprawdzą się ziarna granatu, którymi posypujemy słodkie ziemniaki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (1)