Chipsy z batatów z tapenadą z oliwek

Chipsy z batatów z tapenadą z oliwek

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chrupiące i zdrowe chipsy z batata, które podajcie z tapenadą z oliwek i kaparów.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chipsy i tapenadę:

  • batat

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    10 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    10 sztuk
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • anchois

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    100 mililitrów
  • bazylia

    1 pęczek

Do smaku:

  • przyprawa do ziemniaków

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Batata myjemy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy na cienkie plastry.

Zanurzamy w zimnej wodzie i odsączamy na papierowym ręczniku.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy przyprawą do ziemniaków Prymat.

Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Do miski przekładamy suszone pomidory z niewielką ilością oleju, oliwki, kapary, anchois, 2 posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny i oliwę. Całość doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i bazylią.

Miksujemy.

Ciepłe chipsy z batatów podajemy z tapenadą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat