Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Burger warzywny na ciabacie, DS XVIII odc. 18

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wegetariański burger warzywny na ciabacie, to pyszna, prosta i szybka do zrobienia przekąska zawierająca m.in. czerwoną kapustę, pomidory suszone, szpinak oraz bataty. 

Składniki:

Domowy burger wege

szpinak mrożony
1 opakowanie
Burgery warzywne z batatów i marchewki
2 sztuki
Goździki całe Prymat
2-3 sztuki
Sklep Prymat
pomidory suszone Smak (pokrojone)
kilka sztuk
ciabatta
2 sztuki
kapusta czerwona
1/2 sztuki
ocet
1 łyżka
świeża kolendra
6 liści
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Sos do burgera

tahini pasta sezamowa
1 łyżeczka
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
Czosnek staropolski Prymat
1/2 łyżeczki
mleko kokosowe
70 mililitrów
migdały zmielone
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Burger warzywny na ciabacie, DS XVIII odc. 18

Wyborne burgery nie muszą zawierać mięsa! Ta propozycja Darii Ładochy szczególnie przypadnie do gustu  wegetarianom. Pozwoli przygotować znakomite, domowe wege burgery w bułkach ciabatta.

Pysznym nadzieniem będą tu pieczony batat, smażony szpinak, a także czerwona kapusta duszona razem z pomidorami i doskonale doprawiona startymi goździkami. Jeszcze tylko sos z musztardy, pasty z tahini i mleka kokosowego i można zaczynać ucztę!

Jak zrobić wege burgera?

1

Szatkujemy drobno kapustę czerwoną. Do garnka dodajemy olej z suszonych pomidorów Prymat oraz wykładamy pomidory pocięte w paski – podsmażamy. Dodajemy kapustę czerwoną, dolewamy do niej ocet. Tłuczemy w moździerzu goździki całe Prymat, przyprawiamy nimi kapustę, wszystko razem dusimy. 

2

Burgery warzywne z batatów i marchewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 15 minut, funkcja grill. 

3

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mrożony szpinak. 

4

Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy musztardę, pastę z tahini, mleko kokosowe, mielone migdały oraz czosnek staropolski. 

5

Ciabattę kroimy na pół, smarujemy dolną część sosem. Następnie kolejno układamy półprodukty na bułce: szpinak, burger warzywny, kolendra świeża, kapusta czerwona.

Wszystko przykrywamy drugą częścią bułki i stabilizujemy wykałaczką do szaszłyków.

Wolisz klasycznego burgera z wołowiną? Proszę bardzo! Wypróbuj przepis Roberta Sowy na burgera wołowego z serem mimolette i plastrami smażonego bekonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak