Przepis i sposób przygotowania na: Burger warzywny na ciabacie, DS XVIII odc. 18
Wyborne burgery nie muszą zawierać mięsa! Ta propozycja Darii Ładochy szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom. Pozwoli przygotować znakomite, domowe wege burgery w bułkach ciabatta.
Pysznym nadzieniem będą tu pieczony batat, smażony szpinak, a także czerwona kapusta duszona razem z pomidorami i doskonale doprawiona startymi goździkami. Jeszcze tylko sos z musztardy, pasty z tahini i mleka kokosowego i można zaczynać ucztę!
Jak zrobić wege burgera?
Szatkujemy drobno kapustę czerwoną. Do garnka dodajemy olej z suszonych pomidorów Prymat oraz wykładamy pomidory pocięte w paski – podsmażamy. Dodajemy kapustę czerwoną, dolewamy do niej ocet. Tłuczemy w moździerzu goździki całe Prymat, przyprawiamy nimi kapustę, wszystko razem dusimy.
Burgery warzywne z batatów i marchewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 15 minut, funkcja grill.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mrożony szpinak.
Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy musztardę, pastę z tahini, mleko kokosowe, mielone migdały oraz czosnek staropolski.
Ciabattę kroimy na pół, smarujemy dolną część sosem. Następnie kolejno układamy półprodukty na bułce: szpinak, burger warzywny, kolendra świeża, kapusta czerwona.
Wszystko przykrywamy drugą częścią bułki i stabilizujemy wykałaczką do szaszłyków.