Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jak to w życiu bywa, upiekło nam się za dużo batatów do jednego z dań. Nie myśląc wiele, postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Do tego ligawa i kolejny pomysł. Polecamy ;)

Składniki:

Składniki:

batat 1 kilogram
mąka ziemniaczana 300 gramów
ligawa wołowa 400 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 5 sztuk
olej rzepakowy 50 mililitrów
sos sojowy ciemny 2 łyżki
bulion wołowy 700 mililitrów
sos ostrygowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym

Bataty myjemy, kroimy wzdłuż na pół, owijamy w folię aluminiową i pieczemy wstępnie 30 min w temperaturze 200°C, później odwijamy z folii i pieczemy kwadrans. Studzimy.

W tym czasie ligawę mielimy na największych oczkach, smażymy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą, po kilku minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku, sos sojowy, dusimy przez kwadrans na średnim ogniu.

Całość zalewamy gorącym bulionem wołowym, dusimy na średnim ogniu.

Bataty przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na najmniejszych oczkach, dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Następnie nabieramy łyżką stołową ciasto, formujemy kulki, później je lekko przygniatamy, na środku palcem robimy wkląsk. Gotujemy 5-8 min w mocno osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Przechodzimy w tym czasie do sosu.

Dodajemy sos ostrygowy, szczyptę cukru palmowego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (około 70 ml), dodajemy do sosu i zagotowujemy.

Całość podajemy z ulubioną zieleniną. U nas natka pietruszki i trybula.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak