Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
batat
1 kilogram -
mąka ziemniaczana
300 gramów -
ligawa wołowa
400 gramów -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
5 sztuk -
olej rzepakowy
50 mililitrów -
sos sojowy ciemny
2 łyżki -
bulion wołowy
700 mililitrów -
sos ostrygowy
2 łyżki -
mąka
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym
Bataty myjemy, kroimy wzdłuż na pół, owijamy w folię aluminiową i pieczemy wstępnie 30 min w temperaturze 200°C, później odwijamy z folii i pieczemy kwadrans. Studzimy.
W tym czasie ligawę mielimy na największych oczkach, smażymy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą, po kilku minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku, sos sojowy, dusimy przez kwadrans na średnim ogniu.
Całość zalewamy gorącym bulionem wołowym, dusimy na średnim ogniu.
Bataty przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na najmniejszych oczkach, dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Następnie nabieramy łyżką stołową ciasto, formujemy kulki, później je lekko przygniatamy, na środku palcem robimy wkląsk. Gotujemy 5-8 min w mocno osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przechodzimy w tym czasie do sosu.
Dodajemy sos ostrygowy, szczyptę cukru palmowego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (około 70 ml), dodajemy do sosu i zagotowujemy.
Całość podajemy z ulubioną zieleniną. U nas natka pietruszki i trybula.
Komentarze (0)