Mus z pieczonego jabłka i batata - deser dla niemowląt

Mus z pieczonego jabłka i batata - deser dla niemowląt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • batat

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka

Opcjonalnie

  • olej lniany

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mus z pieczonego jabłka i batata - deser dla niemowląt

Jabłko oraz batata dokładnie umyć osuszyć i szczelnie owinąć (osobno) w folię aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) do miękkości.
(Jabłko szybko robi się miękkie, więc należy je wcześniej wyjąc z piecyka, a batata dopiec.)
Po ostudzeniu usunąć z nich skórkę oraz dodatkowo z jabłka środek z pestkami.
Całość zblendować na jednolitą konsystencję i opcjonalnie wymieszać z olejem lnianym.
Kwasy omega 3 zawarte w oleju lnianym mają wpływ na rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu i odporność organizmu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 05.06.2018 19:26
dla dzieciaka znakomity deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat