Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z batatów z tymiankiem i wędzoną papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zobacz przepis jak łatwo przygotować i doprawić frytki z batatów, idealny dodatek do obiadu lub pyszną przekąskę. 

Składniki:

SKŁADNIKI

batat 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Frytki z batatów świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z batatów z tymiankiem i wędzoną papryką

Frytki z batatów w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania:

1

Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. 

Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak