Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa krem:
-
batat
2 sztuki -
oliwa
2 łyżki -
por (biała część)
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
masło klarowane
2 łyżki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
wywar warzywny
1 litr -
Kurkuma mielona Prymat
2 łyżeczki -
serek mascarpone
100 gramów -
Pieprz ognisty mielony Prymat
1 łyżeczka
Salsa:
-
ananas
1/2 sztuki -
limonka
1 sztuka -
nasiona granatu
3 łyżki -
oliwa
3 łyżki -
orzeszki pinii
2 łyżki -
mięta liście
10 sztuk
Do dekoracji:
-
mięta liście
Sposób przygotowania
Zupa krem:
1. Bataty obieramy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy je na blaszkę z folią aluminiową, skrapiamy oliwą i solimy. Bataty pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości kawałków.
2. Por i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Składniki wrzucamy do rozgrzanego z masłem klarowanym dużego garnka i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kmin rzymski, a po kilku minutach upieczone bataty. Wlewamy bulion – tak, aby przykrył warzywa i całość mieszamy. Doprawiamy kurkumą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować salsę z ananasa.
3. Na koniec dodajemy ser mascarpone i blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać jeszcze trochę bulionu. Do zmiksowanej zupy dodajemy do smaku pieprz ognisty i mieszamy.
Salsa:
1. Ananas obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i skrapiamy go świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy orzeszki pinii i listki mięty, dolewamy oliwę. Na koniec wrzucamy owoce granatu.
Sposób podania:
Zupę krem podajemy w misce, z salsą z ananasa na środku. Dekorujemy listkami mięty.
Bataty w folii można także upiec w folii w całości, ale krojąc je wcześniej w kostkę przyspieszymy pieczenie.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się