Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa z batatów z ananasową salsą, odc. 13
Zupa krem:
1. Bataty obieramy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy je na blaszkę z folią aluminiową, skrapiamy oliwą i solimy. Bataty pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości kawałków.
2. Por i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Składniki wrzucamy do rozgrzanego z masłem klarowanym dużego garnka i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kmin rzymski, a po kilku minutach upieczone bataty. Wlewamy bulion – tak, aby przykrył warzywa i całość mieszamy. Doprawiamy kurkumą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować salsę z ananasa.
3. Na koniec dodajemy ser mascarpone i blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać jeszcze trochę bulionu. Do zmiksowanej zupy dodajemy do smaku pieprz ognisty i mieszamy.
Salsa:
1. Ananas obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i skrapiamy go świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy orzeszki pinii i listki mięty, dolewamy oliwę. Na koniec wrzucamy owoce granatu.
Sposób podania:
Zupę krem podajemy w misce, z salsą z ananasa na środku. Dekorujemy listkami mięty.