odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Zupa z batatów z ananasową salsą, odc. 13

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na pyszną, kremową i pięknie wyglądającą zupę z pieczonych batatów. Dzięki przyprawom - kurkumie i kminowi wzbogacona o orientalną nutę.  

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa krem:

  • batat

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • wywar warzywny

    1 litr
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • serek mascarpone

    100 gramów
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    1 łyżeczka

Salsa:

  • ananas

    1/2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka
  • nasiona granatu

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • mięta liście

    10 sztuk

Do dekoracji:

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa krem:

1.  Bataty obieramy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy je na blaszkę z folią aluminiową, skrapiamy oliwą i solimy. Bataty pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości kawałków.

2.      Por i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Składniki wrzucamy do rozgrzanego z masłem klarowanym dużego garnka i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kmin rzymski, a po kilku minutach upieczone bataty. Wlewamy bulion – tak, aby przykrył warzywa i całość mieszamy. Doprawiamy kurkumą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować salsę z ananasa.

3.      Na koniec dodajemy ser mascarpone i blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać jeszcze trochę bulionu. Do zmiksowanej zupy dodajemy do smaku pieprz ognisty i mieszamy.

Salsa:

1.      Ananas obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i skrapiamy go świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy orzeszki pinii i listki mięty, dolewamy oliwę. Na koniec wrzucamy owoce granatu.

Sposób podania:

Zupę krem podajemy w misce, z salsą z ananasa na środku. Dekorujemy listkami mięty.

Doradca Smaku
Bataty w folii można także upiec w folii w całości, ale krojąc je wcześniej w kostkę przyspieszymy pieczenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat