Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 x 300 g
batat 1 sztuka (duży)
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
śmietana 30% 50 ml
białe wino 1 kieliszek
olej do smażenia
chrzan tarty 1 łyżeczka
cynamon Prymat cały
Kolendra cała Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

Kroki postępowania

1
Batat obieramy i kroimy w grube plastry. Potrzebujemy 6 plastrów. Możemy wyciąć z nich równe koła za pomocą metalowego pierścienia. Dzięki temu plastry będą miały idealnie równy kształt, ale nie jest to niezbędne.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy plastry batata przez ok. 4 minuty z obu stron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8 minut.
Krok 1 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
2
Ząbki czosnku siekamy w plasterki, cebule kroimy w pióra. Dorsza doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez ok. 4 minuty.
Krok 2 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
3
Po zdjęciu ryby, na tym samym tłuszczu, smażymy pokrojone wcześniej cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku solą i kolendrą całą. Dodajemy białe wino, śmietanę i łyżeczką chrzanu tartego. Filety z dorsza kładziemy z powrotem na patelnię z sosem i smażmy razem przez 2-3 minuty.
Krok 3 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
4
Na talerzach układamy upieczone plastry batata, filety dorsza i polewamy sosem chrzanowym. Całość oprószamy świeżo startym cynamonem.
Krok 4 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Kondziela
Justyna Kondziela 03.01.2018 11:28
dzisiaj taka rybka wyląduje w moim brzuszku :)
jejkuchnia 22.09.2017 07:38
Ale bym zjadła takie danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak