Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    2 x 300 g
  • batat

    1 sztuka (duży)
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietana 30%

    50 ml
  • białe wino

    1 kieliszek
  • olej do smażenia

  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    cały
  • kolendra cała

  • kurkuma mielona

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
Batat obieramy i kroimy w grube plastry. Potrzebujemy 6 plastrów. Możemy wyciąć z nich równe koła za pomocą metalowego pierścienia. Dzięki temu plastry będą miały idealnie równy kształt, ale nie jest to niezbędne.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy plastry batata przez ok. 4 minuty z obu stron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8 minut.
Krok 2 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
Ząbki czosnku siekamy w plasterki, cebule kroimy w pióra. Dorsza doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez ok. 4 minuty.
Krok 3 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
Po zdjęciu ryby, na tym samym tłuszczu, smażymy pokrojone wcześniej cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku solą i kolendrą całą. Dodajemy białe wino, śmietanę i łyżeczką chrzanu tartego. Filety z dorsza kładziemy z powrotem na patelnię z sosem i smażmy razem przez 2-3 minuty.
Krok 4 -  Doradca Smaku VII: Dorsz z batatami w sosie chrzanowym, odc. 11 foto
Na talerzach układamy upieczone plastry batata, filety dorsza i polewamy sosem chrzanowym. Całość oprószamy świeżo startym cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Kondziela

03.01.2018 11:28
dzisiaj taka rybka wyląduje w moim brzuszku :)

jejkuchnia

22.09.2017 07:38
Ale bym zjadła takie danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat