Wegetariański pasztet z batatów

Wegetariański pasztet z batatów

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przepis na zdrowy, wegetariański pasztet z batatów doprawiony ekologicznymi przyprawami To Naturalne: gałką muszkatołową, suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem ziołowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    100 gramów
  • soczewica

    200 gramów
  • ugotowana ciecierzyca

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion warzywny

    600 mililitrów
  • marchewki

    2 sztuki
  • imbir

    10 gramów
  • masło

    60 gramów
  • olej

  • Gałka muszkatołowa mielona To Naturalne

    1 łyżeczka
  • Pomidory suszone z czosnkiem niedźwiedzim To Naturalne

    2 łyżki
  • Pieprz ziołowy To Naturalne

    1 łyżeczka

Do wysmarowania formy:

  • masło

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, marchew, imbir oraz bataty podsmaż na oleju przez 2 minuty. Zalej 1/2 bulionu i gotuj przez 15 minut. Do ugotowanych warzyw dodaj soczewicę, kaszę jaglaną, gałkę muszkatołową oraz drugą połowę bulionu i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dołóż cieciorkę, masło oraz resztę przypraw. Całość dokładnie zmiel i zostaw do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej jajka, dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Pasztet piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

22.03.2019 07:51
Fajny przepis, a pasztet wygląda apetycznie i kusząco i na pewno tak smakuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat