Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański pasztet z batatów
Dlaczego nie zrobić świątecznego pasztetu wegetariańskiego? Pasztet jest zrobiony z kaszy jaglanej, batatów, soczewicy i ciecierzycy. Świetnie smakuje z żurawiną lub sosem czosnkowym. Ten pasztet jest dla wegetarian, ale uwaga - zawiera w sobie jajka.
Cebulę, czosnek, marchew, imbir oraz bataty podsmaż na oleju przez 2 minuty. Zalej 1/2 bulionu i gotuj przez 15 minut. Do ugotowanych warzyw dodaj soczewicę, kaszę jaglaną, gałkę muszkatołową oraz drugą połowę bulionu i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Po tym czasie dołóż cieciorkę, masło oraz resztę przypraw. Całość dokładnie zmiel i zostaw do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej jajka, dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
Pasztet piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.