Pieczone bataty z kurczakiem i bakłażanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • batat

    4 szt
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • bakłażan

    1/2 szt
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • różyczki brokuła

    1/2 szklanki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słodkie ziemniaki myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 30-40 minut.

W międzyczasie oczyszczamy kurczaka i kroimy w drobną kostkę. Tak samo cebulę i bakłażana. Brokuły blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajmy brokuły, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku.

Upieczone bataty nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i układamy na ziemniakach.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni aż ser się rozpuści (ok. 10 minut).

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 23.05.2015 14:24
muszę zrobić
dom-agi 24.04.2015 10:18
Wyglądają super!
Futka 16.04.2015 09:12
Cudowne, smaczne, zdrowe i bardzo pożywne połączenie :)
norweska20 15.04.2015 22:42
apetyczne zestawienie
dollce 15.04.2015 22:05
Super propozycja :)
Ola1984 15.04.2015 18:26
Świetne danie :) Z przyjemnością bym się skusiła.
cukiereczek 15.04.2015 17:42
nie jadłam ale widzę że warto spróbować
VioletoweKucharzenie 15.04.2015 15:41
ostatnio spróbowałam batatów pierwszy raz, są rewelacyjne:-)
w mojej kuchni 15.04.2015 14:13
smaczne danie, bataty jadłam i smakowały mi ale tylko z mięsnym dodatkiem
Monika-twin 15.04.2015 13:46
fajna potrawa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat