Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola biała
50 dag -
batat
1 sztuka -
kiełbasa zwyczajna
40 gram -
boczek wędzony
50 gram -
cebula
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
seler
1 kawałek -
papryka czerwona
2 sztuki -
grzyby suszone
1 garść -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
wędlina wędzona
1 łyżeczka -
papryczka chili
0.5 sztuki -
przecier pomidorowy
1 litr -
natka pietruszki
4 gałązki -
czosnek
2 ząbki -
olej rzepakowy
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem
Fasolę moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości w garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę. Na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony batat, fasolę odcedzoną z wody, grzyby i kiełbasę z boczkiem. Dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.
Komentarze (3)