Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sycąca ogrzewająca fasolka którą wzbogaciłam dodając suszone grzyby, batat i paprykę. Polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko. Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    50 dag
  • batat

    1 sztuka
  • kiełbasa zwyczajna

    40 gram
  • boczek wędzony

    50 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1 kawałek
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wędlina wędzona

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    0.5 sztuki
  • przecier pomidorowy

    1 litr
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Fasolę moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości w garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę. Na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony batat, fasolę odcedzoną z wody, grzyby i kiełbasę z boczkiem. Dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Basiliana 29.01.2019 21:13
Fasolka na bogato:) Podoba mi się ta duża ilość warzyw.
Babeczka35 28.01.2019 15:00
Smakowite danie. Kolorowe i sycące.
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 10:55
Smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat