Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
buraki ćwikłowe
2 sztuki 200 g -
batat
1 sztuka 346 g -
botwinka
156 g ( po przebraniu ) -
marchewka
1 sztuka 60 g -
cebula czerwona
1 średnia -
olej kokosowy
1 łyżka -
bulion drobiowy
warzywny 1 litr -
sok z cytryny
do smaku -
ocet balsamiczny
opcjonalnie -
mąka kokosowa
1 łyżka
mleko kokosowe
-
wiórki kokosowe
45 g -
woda gorąca
200 ml
Przepis i sposób przygotowania Botwinka z batatem na mleku kokosowym
Kroki postępowania

Wiórki kokosowe mielimy z młynku do kawy, przekładamy na potrójnie zwiniętą gazę.
Bierzemy kubek z zaparzaczem. Gazę z workami wkładamy do sitka i powoli zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką. Po godzinie odciskamy mleczko, mnie wyszło 150 ml.

Botwinę dokładnie płuczemy, wybieramy młodsze okazy i lekko siekamy.

Gdy cebulka zeszkli się dolewamy ciepły bulion i dodajemy botwinkę.

Pod koniec doprawiamy sokiem z cytryny, ew. solą i pieprzem.
Dla uzyskania lepszego aromatu kokosu, do zupy można dosypać suche wiórki z mleczka, BAJKA.
Komentarze (4)