Dietetyczny gulasz z kurczaka i batata

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • przyprawa do mięs

  • cebula biała

    1 szt
  • batat

    1 duży
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • passata pomidorowa

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • czosnek granulowany

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Przesmażamy cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w kosteczkę papryki oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy domowym bulionem. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Przed końcem dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzoną paprykę. Doprawiamy według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 28.04.2018 22:30
Pyszny i kolorowy gulasz z fileta z kurczaka, wyrazistych papryk i słodkiego batata. W smaku - poezja. Moja córeczka uwielbia takie dania! Przyprawy dodatkowo wzbogaciły smak mięsa i warzyw. Gulasz przygotowujemy na wolnym ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej smaczny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat